Światowe ceny żywności przez rok wzrosły o ponad 17 proc.

Światowe ceny żywności nadal rosną. Zdrożały zboża, mięso, produkty mleczne i cukier. Niższa jest natomiast cena oleju roślinnego.

 

\"rolnik,
 

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lutym do 175,5 pkt. wobec 174,6 pkt. w styczniu (+0,5 proc. m/m). Wzrost indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z wyższych cen 4 z 5 jego składowych: zbóż (+2,5 proc. m/m), mięsa (+1,1 proc. m/m), produktów mlecznych (+0,6 proc. m/m) oraz cukru (+0,6 proc. m/m). W przeciwnym kierunku oddziaływał spadek cen oleju roślinnego (-4,1 proc. m/m).

Wzrost światowych cen żywności o 17,2 proc.

– W ujęciu rocznym światowe ceny żywności zwiększyły się w lutym o 17,2 proc. wobec wzrostu o 16,9 proc. w styczniu – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole. I zwraca uwagę, że po raz pierwszy od października ub. r. spadły ceny oleju roślinnego.

Zgodnie z komunikatem FAO częściowo wynikał on z lepszych perspektyw produkcji oleju palmowego w Południowo-Wschodniej Azji przy jednoczesnym spowolnieniu jego światowego importu. W kierunku  spadku cen oleju roślinnego oddziaływało również pojawienie się prognoz wskazujących na większe zbiory soi w Brazylii i Argentynie, a także wyższa podaż oleju sojowego w Argentynie i USA będąca skutkiem osłabienia popytu na ten olej wśród producentów biopaliw – informuje Olipra.

Jego zdaniem, mimo spadku cen oleju roślinnego w lutym, perspektywy kształtowania się sytuacji popytowo-podażowej na rynku roślin oleistych będą sprzyjać pozostawaniu jego cen w trendzie wzrostowym.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przeceny na rynku rzepaku nabierają tempa

Kompleks oleistych traci na wartości za sprawą dobrych warunków upraw w Brazylii, gdzie rosną szanse na rekordowe zbiory soi. Soja w Chicago zaczyna też odczuwać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics