Światowe ceny żywności wzrosły w marcu do poziomu najwyższego od połowy 2014 roku

Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w marcu wynik 118,5 pkt (najwyżej od czerwca 2014 roku). Według Światowej Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny artykułów spożywczych wzrosły w marcu o 2,1% w porównaniu z lutym i był to dziesiąty wzrostowy miesiąc z rzędu. O ile w luty drożały wszystkie składniki indeksu, to w marcu drożała większość z nich. Silny wzrost cen olejów roślinnych, produktów mlecznych i niewielki mięsa z nawiązką zrekompensował marcowy spadek cen zbóż i cukru.

Indeks cen żywności FAO oraz Notowania poszczególnych subindeksów FAO
Indeks cen żywności FAO oraz Notowania poszczególnych subindeksów FAO

Indeks cen zbóż

Wyniósł średnio 123,6 punktu w marcu, co oznacza spadek o 1,7% w porównaniu z lutym, kończąc ośmiomiesięczny trend wzrostowy. Nadal jednak wskaźnik znajduje się 26,5% powyżej poziomu z marca 2020 roku. Wśród głównych zbóż najbardziej spadły w marcu ceny eksportowe pszenicy (-2,4%). Spadek cen pszenicy (z miesiąca na miesiąc) wynikał głównie z dużej podaży i korzystnych perspektyw produkcji w 2021 r. Światowe ceny kukurydzy i jęczmienia również spadły w marcu, ale skala przeceny ograniczona była silnym popytem importowym ze strony Chin.

Indeks cen olejów roślinnych

Wynosił średnio 159,2 punktu w marcu, co oznacza wzrost o 8,0% w porównaniu z lutym i jest to najwyższy poziom od czerwca 2011 r. Międzynarodowe ceny oleju palmowego odnotowały dziesiąty z rzędu miesięczny wzrost, ponieważ utrzymujące się obawy dotyczące niskiego poziomu zapasów w głównych krajach eksportujących zbiegły się w czasie ze stopniową odbudową światowego popytu. W międzyczasie ceny oleju sojowego gwałtownie wzrosły, głównie pod wpływem perspektyw silnego popytu, zwłaszcza ze strony sektora biodiesla. Jeśli chodzi o ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego, nadal wspierane były przez malejące zapasy w Kanadzie i regionie Morza Czarnego.

Indeks cen produktów mlecznych

Wynosił średnio 117,4 punktu w marcu, co oznacza wzrost o 3,9% w stosunku do lutego. Był to dziesiąty wzrostowy miesiąc z rzędu, który wywindował wskaźnik o 16% w porównaniu z marcem 2020. Międzynarodowe ceny masła i mleka w proszku, ale spadły lekko ceny sera. 

Indeks cen cukru

Spadł o 4% w marcu do 96,2 punktu, po wyraźnym wzroście w poprzednich dwóch miesiącach. Notowania cukru były jednak o ponad 30% powyżej poziomów z analogicznego okresu ubiegłego roku, czemu sprzyjały obawy o ograniczone globalne dostawy w sezonie 2020/21.

Mięso, mleko i drzewa z laboratorium biotechnologów

Indeks cen mięsa

Wzrósł w marcu o 2,3% do 98,9 punktu, co oznacza szósty z rzędu miesiąc wzrostowy. Ciągle jednak indeks jest niższy o 0,5% w stosunku do wartości sprzed roku. W marcu wzrosły notowania mięsa drobiowego i wieprzowego, czemu sprzyjało szybkie tempo importu z krajów azjatyckich, głównie Chin. Wzrost sprzedaży wewnętrznej w Europie w ramach przygotowań do obchodów Wielkanocy również wpłynęły na ceny wieprzowiny. Ceny mięsa wołowego pozostały stabilne na poziomie zbliżonym do lutowego, ponieważ wzrost notowań dla Brazylii i Stanów Zjednoczonych Ameryki skompensował spadek cen eksportowych z Australii.

eWGT – Andrzej Bąk

Źródło: FAO

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,164FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,359ObserwującyObserwuj
5,950SubskrybującySubskrybuj

Kiła kapusty – problem globalny?

Zwalczanie chorób jest bardzo istotnym aspektem współczesnej agrotechniki rzepaku. Każdy rok charakteryzuje inny przebieg warunków pogodowych i nie zawsze są widoczne te same problemy....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE