Święto ogórka w Michalczy

W dniu 17 lipca 2021 w miejscowości Michalcza gm. Kłecko (powiat gnieźnieński) miała miejsce kolejna odsłona ogórkobrania. Wielkopolska Izba Rolnicza wspólnie z redakcją Warzywa i Owoce Miękkie, Gospodarstwem Państwa Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich oraz przy wsparciu grupy „Chrobry” z Kłecka zorganizowała spotkanie skierowane głównie dla rolników i producentów ogórków. Do udziału w wydarzeniu zaproszeni zostali plantatorzy ogórków z całej Wielkopolski, firmy zajmujące się wspomaganiem produkcji warzyw, Koła Gospodyń Wiejskich i okoliczni mieszkańcy.

Święto ogórka w Michalczy
Święto ogórka w Michalczy

Główna atrakcją ogórkobrania było zwiedzanie plantacji ogórków oraz pokaz prac polowych. Pokazowe plantacje udostępnili wieloletni plantatorzy ogórków Państwo Izabela i Zbigniew Stajkowscy. Prezentacji plantacji dokonali przedstawiciele firm specjalizujących się w hodowli ogórka Na poletkach prezentowano sporą kolekcję odmian ze szczególnym naciskiem na tzw. odmiany partenokarpiczne, które nadają się do produkcji przyspieszonej. Zaprezentowano odmiany najlepsze do długotrwałego i krótkotrwałego kiszenia, jak i odmiany z przeznaczeniem na tzw. ogórka konserwowego. Zainteresowani mogli porównać poszczególne odmiany ogórków, zobaczyć jak rosną, jak wygląda ich zdrowotność, a także skosztować i ocenić walory smakowe świeżo zerwanych ogórków. Wśród pokazów polowych największym zainteresowaniem cieszył się pokaz zbioru ogórków za pomocą „samolotu”.

Święto ogórka w Michalczy
Święto ogórka w Michalczy

W drugiej części ogórkobrania odbyła się konferencja, podczas której przestawione zostały informacje z zakresu kompleksowej ochrony roślin, nawożenia, nawadniania, a także sposobach i zaletach uprawy na foliach biodegradowalnych, agrowłókninach, jak i w samym gruncie. Te informacje przekazali plantatorom ogórków przedstawiciele specjalistycznych firm zajmujących się tymi zagadnieniami. Bardzo Ciekawy wykład o uprawie polowej ogórków, jej zaletach problemach i trudnościach, przedstawiła pani dr Urszula Kłosińska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Swoje stoiska przygotowały firmy, które specjalizują się w hodowli ogórka oraz w całej infrastrukturze związanej z jego produkcją, od uprawy, pielęgnacji, nawożenia, nawadniania po ochronę. Przedstawiciele firm służyli poradami i najnowszymi informacjami w dziedzinie uprawy ogórka.

Na uczestników wydarzenia czekały również degustacje potraw z wykorzystaniem ogórków, które przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia w ramach konkursu kulinarnego zorganizowanego w ramach operacji pn. „Nasze regionalne bogactwo na stoły! OGÓREK”. Więcej informacji na ten temat w oddzielnej relacji.

WIR

 

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 2 =

Advertisement
11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
4,020ObserwującyObserwuj
6,420SubskrybującySubskrybuj

Kolejne pięć ognisk ASF

Potwierdzono pięć nowych ognisk afrykańskiego pomoru świń.  Obecnie na terenie kraju jest ich już trzydzieści. Ognisko ASF nr 2021/26 (ognisko pierwotne) wyznaczono 20.07.2021 r. w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE