Szparagi w modzie

Wzorem lat ubiegłych – wysypu spodziewamy się po majowym weekendzie. Kilkudniowa przerwa w handlu wystarczy, by podaż była bardzo duża – informuje Redakcja Rolna TVP.

Szparagi w Polsce wciąż są mało popularne, roczna produkcja to około 2 tysięcy ton. Nasi zachodni sąsiedzi zbierają kilkadziesiąt tysięcy ton, a mimo to jeszcze je sprowadzają, między innymi od nas.

Naszym zagłębiem szparagowym jest Wielkopolska. W ofercie poznańskiej giełdy polskie szparagi pojawiły się jeszcze w połowie kwietnia. Startowały z poziomu około 10 złotych za pół kilogramowy pęczek. Teraz minimalne stawki są o połowę niższe.

Szparagi
(rynki hurtowe) zł/kg

  • Poznań 9,00 – 14,00
  • Warszawa 15,00 – 22,00

Kilogram kosztuje dziś od 9 do 19 złotych. szparagi są też dostępne w podwarszawskich Broniszach, ale tu trzeba za nie zapłacić od 15 do 22 złotych za kilogram.

Na razie w ofercie są tylko szparagi białe, na zielone trzeba jeszcze poczekać.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here