Trwają targi Polagra

Na terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich, które obchodzą w tym roku jubileusz 100-lecia, rozpoczęły się wczoraj targi Polagra.

Grzegorz Puda podczas otwarcia targów Polagra

Otwarcie targów

Rozpoczynające się targi Polagra, to targi o najdłuższej tradycji biznesowej w Polsce. Cieszą się one uznaniem na całym świecie. To największa w naszym kraju ekspozycja promująca żywność, technologie dla branży spożywczej, a także urządzenia i rozwiązania dla gastronomii – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda otwierając targi.

Szef resortu rolnictwa zwrócił również uwagę, że to dzięki ciężkiej pracy rolników mamy zapewnione bezpieczeństwo żywnościowe i dlatego wspieranie polskiego rolnictwa jest jednym z kluczowych priorytetów rządu.

Chcemy promować polską  żywność nie tylko jako hit eksportowy, ale także wśród Polaków. Ponieważ przede wszystkim Polacy powinni korzystać z tego, że nasi rolnicy wytwarzają zdrową, smaczną żywność wysokiej jakości – dodał minister.

Minister Grzegorz Puda stwierdził również, że targi Polagra są doskonałą okazją do zapoznania się z najnowszymi osiągnięciami techniki i technologii.

Jednak małe gospodarstwa rodzinne nie zawsze stać na drogie, nowoczesne rozwiązania. Stąd w Polskim Ładzie dla rolnictwa przewidzieliśmy wsparcie dla tych gospodarstw – powiedział minister Grzegorz Puda.

Zachęcając do zwiedzenia ekspozycji targowych Polagra i Taropak minister zaapelował o solidarność z rolnikami, dzięki którym mamy dobrą, smaczną, najwyższej jakości żywność.

Targowe ekspozycje

Ekspozycja tegorocznej imprezy zbudowana jest w oparciu o trzy równoległe salony FOOD, FOODTECH oraz HORECA. Formuła targów łączy spotkania w przestrzeni wystawienniczej ze spotkaniami online, za pośrednictwem platformy internetowej opartej na działaniu sztucznej inteligencji wykorzystywanej w kojarzeniu partnerów biznesowych.

Wydarzenia targowe

Targom towarzyszą inne wydarzenia, w których wiodącą rolę odgrywają: smak, wysoka jakość i tradycja. Odbywają się m.in. warsztaty kulinarne, które poprowadzą znakomici szefowie kuchni, konkursy, seminaria i specjalistyczne panele dyskusyjne.

Źródło: MRiRW

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Egipt skupuje ukraińską pszenicę. Po jakiej cenie?

Według operatorów rynku egipska państwowa agencja zamówień żywności GASC zakontraktowała we wtorek (16.04.2024) w trakcie przetargu 120 000 ton pszenicy pochodzącej z Ukrainy. Zakup dotyczył...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics