Lista zakładów, które skupują mięso ze stref ASF

Wielkopolska Izba Rolnicza udostępniła listę zakładów działających na terytorium Polski, które skupują żywiec wieprzowy, z obszarów objętych ograniczeniami wynikających z wystąpienia ASF. Wykaz dostępny jest tutaj.

Z wykazu można wyfiltrować wyznaczone zgodnie z art. 41 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji nr 2021/605. Funkcjonalność filtrowania dotyczy także wyboru województwa.

W związku z powyższym, należy na ww. stronie w górnym wierszu wybrać odpowiednią Sekcję, a następnie po ukazaniu się wykazu zakładów specyficznego dla danej Sekcji (np. Sekcja I – rzeźnie) z listy rozwijanej wybrać odpowiednie województwo, a następnie z pola Rozp. KE 2021/605 – art. 41 rozwinąć listę i wybrać opcje:

lit. a ppkt i – wtedy pojawi się lista rzeźni wyznaczonych poddających ubojowi świnie z obszaru objętego ograniczeniami II i III, zlokalizowanych na tych obszarach,
lit. a ppkt ii – świnie z obszaru II poddawane ubojowi poza obszarem II zgodnie z art. 24 – wtedy pojawi się lista rzeźni wyznaczonych poddających ubojowi świnie z obszaru objętego ograniczeniami II, zlokalizowane poza tym obszarem,
lit. a ppkt ii – świnie z obszaru III poddawane ubojowi poza obszarem III zgodnie z art. 29 – wtedy pojawi się lista rzeźni wyznaczonych poddających ubojowi świnie z obszaru objętego ograniczeniami III, zlokalizowane poza tym obszarem,

a są to zakłady:

Zakład Przemysłu Mięsnego Jan Kociemba Michał Kociemba Spółka Jawna
Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsnego Firma Marcinkowscy Sp z o.o. 64 – 010 Krzywiń Zbęchy Pole 8
Agro-Handel Sp. z o.o. Maciejewski T.Kurzawa ZM MK Sp. Jawna
GOBARTO S.A.,00-687 Warszawa, ul. Wspólna 70, Zakład Grąbkowo
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki Spółka Jawna
AMG Mariusz Gunia Teodozewo 15 63-805 Łęka Mała

Lista ta jest na bieżąco akutalizowana przez powiatowych lekarzy weterynarii z uwagi na dynamiczną sytuację dotyczącą pojawiania się nowych ognisk ASF, zmian zasięgu obszarów objętych ograniczeniami oraz wyznaczaniem nowych podmiotów zajmujących się świniami oraz mięsem pozyskanym od świń pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami.

Zapraszamy do zapoznania się z wykazem – stan na 13 września br.

Aleksander Poznański
WIR

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics