Ceny trzody chlewnej biją kolejne rekordy

Ceny trzody chlewnej biją kolejne rekordy. W ostatnim tygodniu września przeciętna cena przebiła po raz pierwszy w historii granicę 6 zł/kg żywca – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

W zakładach, z których ceny zbiera Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przeciętna cena zakupu tuczników w ostatnim tygodniu września (24-30.09) wyniosła 6,04 zł netto za kilogram żywca. Granicę 5 zł/kg ceny trzody w Polsce przekroczyły w pierwszym tygodniu czerwca 2009 r., potem jednak wyraźnie spadły i na przełomie lat 2009/10 i 2010/11 utrzymywały się przez wiele tygodni na poziomie poniżej 4 zł/kg. Jednak od połowy lutego 2011 r. cena nigdy nie spadła poniżej tej granicy, a od roku (od końcówki września 2011 r.) nie spadła poniżej 5 zł/kg.

Oczywiście mowa tu o przeciętnej jakości tucznikach – te najlepszej jakości już wcześniej były sprzedawane po wyższych cenach. Z drugiej strony, nie należy zapominać o rekordowych cenach pasz dla trzody.

Dopiero obecne, bardzo wysokie ceny tuczników zapewniają dosyć dobry poziom opłacalności. Notowane w miesiącach czerwiec-sierpień ceny trzody na poziomie zbliżonym do 5,5 zł/kg zapewniały zaledwie przeciętną opłacalność

W okresie tym za kilogram żywca można było kupić około 4,2 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej, czyli mniej więcej tyle samo ile średnio w tych miesiącach w latach 2007-11. Dopiero we wrześniu relacja ta uległa poprawie. Gdyby pasze przestały już drożeć, a ceny trzody utrzymały na podobnym do dzisiejszego poziomie, wówczas można by oczekiwać, że pogłowie w przyszłym roku wzrośnie. Na dzień dzisiejszy oceniamy jednak, że nadal jest to scenariusz mało prawdopodobny.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics