Ubyło 90 tysięcy producentów mleka

W okresie trzech lat liczba gospodarstw utrzymujących krowy spadła o blisko 90 tysięcy – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.


Według danych pochodzących z opublikowanego (30.11) przez GUS raportu „Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r.” w 2016 r. chowem i hodowlą krów zajmowało się 267 tys. gospodarstw. Oznacza to zmniejszenie o 89,6 tys., czyli o 25 proc., wobec 2013 r. 

Najmniejsi rezygnują

Najbardziej spadła liczba gospodarstw najmniejszych, które utrzymały tylko 1 lub 2 krowy – o 39 proc., tj. 76,7 tys. (86 proc. całkowitego spadku). W latach 2014-2016 liczba gospodarstw utrzymujących od 3 do 9 krów zmniejszyła się o 10 proc., a  utrzymujących 10 i więcej krów spadła o zaledwie 5 proc.

Coraz większe stada

Przeciętnie w kraju, wśród gospodarstw utrzymujących krowy, 44 proc. posiadało 1 lub 2 sztuki,  28 proc. od 3 do 9 sztuk, a 28 proc. – 10 i więcej sztuk. Oznacza to, że w okresie trzech latach, odsetek gospodarstw utrzymujących 10 lub więcej krów zwiększył się o 6 p.p.

Na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie największe spadki

Liczba gospodarstw zajmujących się chowem i hodowlą krów zmniejszyła się we wszystkich województwach, a najgłębszy spadek odnotowano w  południowo-wschodniej Polsce – w woj. podkarpackim o 35 proc., a w lubelskim o 32 proc. Natomiast w najmniejszym stopniu zmniejszyła się liczba gospodarstw w północno-wschodniej Polsce.

Gospodarstwa mleczne się restrukturyzują

– Powyższe dane potwierdzają tezę o dynamicznym procesie restrukturyzacji gospodarstw mleczarskich, którego przejawem jest spadająca liczba gospodarstw najmniejszych (utrzymujących 1 lub 2 krowy) przy jednoczesnym, w latach 2014-2016, wzroście o 12 proc. wolumenu skupionego mleka – przekonuje Paweł Wyrzykowski z Banku BGŻ BNP Paribas.
I przypomina, że w latach 2015- 2016 ceny skupu mleka były odpowiednio o 17,5 i 19,0 proc. niższe niż w 2014 r.

– Można przypuszczać, że obserwowany niski poziom cen uzyskiwanych przez producentów za skupowane mleko był jednym z podstawowych czynników determinujących podjęcie przez gospodarstwa utrzymujące niewielką liczbę krów decyzji o  rezygnacji z tego typu produkcji – wyjaśnia Wyrzykowski.

Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

PIORiN bierze pod lupę pestycydy. Co wykazała kontrola?

Środki ochrony roślin stanowią jeden z kluczowych elementów współczesnego rolnictwa, umożliwiając skuteczną ochronę roślin uprawnych przed chorobami, szkodnikami i chwastami. Ich jakość oraz legalność...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics