UE: Deszcze wzmagają obawy o jakość ziarna

Powtarzające się opady deszczu w niektórych krajach zachodniej Europy (Wielka Brytania, Francja) nasilają niepokój o parametry jakościowe ziarna i występowanie mykotoksyn – informuje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA w resorcie rolnictwa.

Kondycja zasiewów pszenicy we Francji nadal jest dobra. Według FranceAgriMer, stan ok. 70% upraw pszenicy miękkiej kwalifikuje się jako dobry i bardzo dobry. Zaawansowanie prac żniwnych jest jednak bardzo małe. Do 9 lipca br. jedynie 3% pszenicy miękkiej zostało zebrane z pól.

W Niemczech część pszenicy jest jeszcze niedojrzała, niemniej jednak i tutaj opady powodują narastanie obaw o jakość ziarna. Ostatnio niemieckie stowarzyszenie spółdzielni rolniczych podwyższyło prognozy tegorocznych zbiorów pszenicy miękkiej w Niemczech do 21,9 mln ton wobec 21,3 mln ton we wcześniejszej prognozie.

W 2011 r. Niemcy zebrały 22,7 mln ton pszenicy. W krajach południa Europy żniwa pszenicy są mocno zaawansowane. Tak jest w Hiszpanii. Zbiory powinno się udać zakończyć w okresie najbliższych dziesięciu dni. Tegoroczne zbiory pszenicy w Hiszpanii będą w bieżącym roku niższe niż rok wcześniej – w wysokości ok. 4,5 mln ton (6,8 mln ton w 2011 r.). Dobrze wygląda sytuacja w uprawach pszenicy we Włoszech. Tutaj zbiory przewidywane są na 3,4 mln ton wobec 2,85 mln ton w poprzednim sezonie. Według ISTAT, żniwa we Włoszech są prawie na ukończeniu. Jakość ziarna jest wysoka. Urodzaj we Włoszech może wpłynąć na ograniczenie potrzeb importowych kraju, zaliczango do kluczowych odbiorców pszenicy w Europie.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE