UE: Produkcja wieprzowiny niższa niż przed rokiem

Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w maju br. produkcja wieprzowiny wzrosła o 3 proc. w skali roku do 1,879 mln ton – twierdzą analitycy FAMMU/FAPA.

 

\"rolnictwo,

 

Biorąc jednak pod uwagę tą samą ilość dni roboczych, poziom wytwarzania zmniejszył się o 2 proc.. Podobnie, uboje trzody chlewnej wzrosły wobec maja 2015 r. o 3 proc. do 20,8 mln szt., a przy tej samej ilości dni roboczych zmniejszyły się o 2 proc. W Niemczech produkcja wzrosła o 1 proc. w skali roku, a w Hiszpanii aż o 11 proc. Najgłębszy spadek poziomu wytwarzania wystąpił w Danii – o 16 proc. i Holandii – o 7 proc.

Jak podają eksperci z FAMMU/FAPA zmniejszenie liczby ubojów i produkcji w maju odzwierciedla ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba te czynniki zadecydowały o gwałtownym wzroście cen trzody chlewnej na rynku UE w maju br. 

 

Redakcja AgroNews, fot.:pixabay.com

Źródło: FAMMU/FAPA

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Dopłaty dla hodowców bydła mięsnego. Kto może otrzymać wsparcie?

Hodowcy bydła mięsnego mogą do końca listopada 2025 roku ubiegać się o dofinansowanie zakupu czystorasowych byków. To druga edycja programu wsparcia, realizowanego w ramach...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics