Uwaga na surowe mięso – włośnica to wciąż groźna choroba pasożytnicza!

Mimo tego że włośnica jest znaną chorobą odzwierzęcą i zwierzęta które  poddawane są  ubojowi muszą być badane  to w dalszym ciągu występują częste przypadki zarażenia ludzi tym nicieniem.

Włośnicę wywołują nicienie z rodzaju Trichinella, które należą do najbardziej rozpowszechnionych pasożytów występujących na świecie. Włosień kręty bytuje w organizmie świni, psa, kota a także gryzoni (myszy, szczura).

 

\"\"

 

Zarażeniu mogą ulec także inne zwierzęta domowe takie jak konie, owce i kozy. W środowisku naturalnym włosień rozwija się w organizmie zwierząt mięsożernych lisy i wilki a także zwierząt wszystkożernych – dzików  od których najczęściej zaraża się człowiek zjadając nie badane surowe lub wędzone wędliny i mięso. Na świecie występuje  jedenaście  gatunków włośni z czego cztery gatunki występują  w Europie, a w Polsce dwa. Gatunek którym najczęściej zarażają się dziki i świnie a od nich ludzie to Trichinnela spiralis.
 

W cyklu rozwojowym włośnia spotykamy dwie formy (dorosłe i larwalne). Włośnie rozwijają się w organizmie tego samego żywiciela , ale w rożnych narządach. Dojrzałe pasożyty bytują w jelicie cienkim, natomiast larwy  w mięśniach w których mogą przetrwać nawet  kilkanaście lat. Zarażenie włośnicą następuje po spożyciu surowego mięsa zawierającego larwy. Uwolnione larwy w jelicie wnikają do kosmków jelitowych osiągając dojrzałość płciową po 3-4 dniach od momentu spożycia zarażonego mięsa. W tym okresie u osób zarażonych larwami obserwuje się występowanie biegunki i ogólne osłabienie. W kolejnej fazie – larwy wędrują z krwiobiegiem do mięśni co towarzyszy występowaniu  wysokiej temperatury dochodzącej do 40oC, bólami głowy i ogólnym osłabieniem. W okresie tym występuje też obrzęk powiek i twarzy a także mogą wystąpić wylewy do spojówek oka, błon śluzowych jamy ustnej i łożysk podpaznokciowych.

Wysoka temperatura może utrzymywać się nawet przez okres trzech tygodni. Włośnica oprócz występowania bólów mięśniowych może powodować trudności w oddychaniu, chodzeniu, mówieniu i żuciu a także może wywołać zapalenie mięśnia sercowego, płuc a nawet uszkodzić ośrodkowy układ nerwowy. Przy dużej inwazji włośni może dojść do zatrzymania akcji serca i zgonu chorego.

Walka z włośnicą polega głównie na badaniu mięsa świń, dzików a także na odpowiednim zabezpieczeniu i utylizowaniu resztek poubojowych, zwalczaniu gryzoni i odpowiednim zabezpieczeniu obiektów inwentarskich przed dzikimi zwierzętami nosicielami tego pasożyta.

Stanisław Piątkowski
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w  Minikowie
Redakcja AgroNews, fot. freeimages

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,176FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,619ObserwującyObserwuj
5,410SubskrybującySubskrybuj

WorldFood Poland Virtual EXPO 2021: bądź na bieżąco z trendami kształtującymi przyszłość branży

Pracujesz w handlu? Jesteś odpowiedzialny za zakupy w sieci detalicznej albo hurtowni? Zajmujesz się dystrybucją produktów żywnościowych? A może działasz w sektorze HoReCa?  Zarezerwuj...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE