W 2020 roku nawozy będą droższe

Na początku 2020 roku ceny nawozów mineralnych będą o ok 7-8 proc. droższe niż rok wcześniej – przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

nawozy, ceny nawozów, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

– Ocenia się, że w najbliższych miesiącach ceny nawozów na krajowym rynku pod wpływem stopniowo rosnącego popytu mogą nieznacznie wzrosnąć, jednak skala podwyżek będzie raczej niewielka, zdecydowanie mniejsza niż rok wcześniej – ocenia Arkadiusz Zalewski z IERiGŻ.

I dodaje, że istotny wpływ na kształtowanie cen na krajowym rynku mają ceny światowe, które od początku roku znajdują się w trendzie spadkowym.

– Niemniej jednak na krajowym rynku na początku 2020 r. ceny detaliczne nawozów mineralnych prawdopodobnie nadal pozostaną na poziomie średnio o ok. 7-8% wyższym niż rok wcześniej – przewiduje Zalewski.

IERiGŻ podaje, że ceny w październiku były średnio o 8,7 proc. wyższe niż rok wcześniej, a najbardziej w relacji rocznej podrożały nawozy azotowe.

– Od września 2018 roku do kwietnia 2019 roku ceny nawozów mineralnych na krajowym rynku wyraźnie rosły. Było to związane m.in. z podwyżkami cen nawozów w handlu światowym, które były obserwowane do końca 2018 r., ale też z sezonowym wzrostem popytu na polskim rynku w pierwszych miesiącach br. W maju br. pod wpływem słabnącego popytu na nawozy, wzrostowy trend cen został jednak zatrzymany. W kolejnych miesiącach br. tempo zmian cen nawozów również było niewielkie. We wrześniu br. nawozy mineralne nawet potaniały o 0,2 proc. w porównaniu z miesiącem poprzednim, a w październiku pozostały stabilne – czytamy w raporcie IERiGŻ.

oprac. Kamila Szałaj, fot. Kamila Szałaj

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Ogórek, dynia czy cukinia oczyszczą glebę

Korzystne właściwości oczyszczania gleb rolniczych bez szkodzenia środowisku mają rośliny takie jak ogórek, dynia, cukinia, melon czy arbuz. Usuwają one trwałe zanieczyszczenia organiczne pochodzące...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE