W kolejce po karpia

Zimna wiosna spowodowała, że wiele karpi zginęło, a te, które przetrwały, słabiej rosły. Jednak sezon świąteczny, a co za tym idzie – rybny, w pełni.

"W gospodarstwach rybackich atmosfera coraz gorętsza. Okres przedświąteczny to dla rybaków prawdziwe żniwa. Tegoroczny sezon będzie jednak wyjątkowo trudny – ryb jest o 10% mniej niż przed rokiem, co odbije się na naszych portfelach.

Gospodarstwa rybackie są już po odłowach. Teraz karpie – bo to one stanowią większość w stawach – trafią do magazynów, gdzie będą czekać na wysyłkę do sklepów. Dla rybaków rozpoczął się najgorętszy okres w roku.

Jerzy Wolniarczyk – pracownik gosp. Rybackiego: Dzień zaczyna się o wschodzie słońca, a kończy się po zachodzie, przy odłowach, jak przy żniwach.

Z gospodarstwa w Rykach do sklepów w całej Polsce trafi blisko 400 ton karpi. Ten rok nie będzie jednak tak udany, jak ubiegły.

Zbigniew Wojciechowicz – ichtiolog: Była zimna wiosna, więc od razu na starcie przyrosty mniejsze i ubytki większe. Jest gorzej, niż w tamtym roku.

A to odbije się na portfelach klientów. Wyższe ceny są nieuniknione. Zwłaszcza, że gospodarstwa mają problemy z odłowem ryb. Poziom rzek jest tak wysoki, że część nie może spuścić wody ze stawów. Co to oznacza?


Jerzy Wolniarczyk – pracownik gosp. rybackiego:
Grozi to, że stawy zamarzną, zanim odłowimy wszystkie ryby.

Hodowcy jednak nie załamują rąk. Liczą na klientów i ich dobry smak. Dzięki prowadzonej od kilku lat akcji promocyjnej Pan Karp – polskie ryby są znane, cenione i poszukiwane” – podała Redakcja Rolna TVP.

Jak wyliczyło Towarzystwo Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych „Pan Karp”, będą one w tym roku droższe o blisko 10 proc. niż w 2009. Spadek populacji karpi hodowlanych – choć w tym roku rekordowy – utrzymuje się od kilku lat.

Redakcja AgroNews, fot. morguefile.com
 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics