W kolejnych latach wzrost produkcji wieprzowiny w UE będzie marginalny

W najbliższej dekadzie wzrost produkcji wieprzowiny w krajach UE będzie marginalny – uważają eksperci Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej.

 

\"rolnictwo,

 

Po wzroście produkcji wieprzowiny w krajach UE w 2015 roku i jej stabilizacji w 2016 w kolejnej dekadzie spodziewany jest niewielki wzrost produkcji.

W UE nastąpił spadek pogłowia macior, a wymogi środowiskowe dotyczące zagospodarowania nawozów naturalnych oraz nieprzychylne nastawienie lokalnych społeczności nie będzie sprzyjało rozwojowi produkcji – wyjaśnia Aleksander Dargiewicz z KZPPTCh.

Ekspert informuje, że niektóre kraje jak Dania przeorientowały swoją działalność na produkcję prosiąt, których tucz odbywa się głównie w Niemczech i Polsce.

Producenci w innych krajach (np. Holandia) inwestują w instalacje przetwarzające gnojowicę lub transportują ją do regionów, w których występuje deficyt azotu w glebie. W celu poprawienia konkurencyjności w Hiszpanii, Włoszech i Polsce rozwija się integracja pionowa, w której producenci żywca wiążą się umowami handlowymi z przetwórcami i producentami pasz prowadząc usługę produkcji świń w swoich budynkach – informuje Dargiewicz.

Ceny na żywiec wieprzowy w UE zaczęły rosnąć w drugiej połowie 2016 roku po dwóch latach trudnych dla producentów świń.

– Powodem wyższych cen i podniesienia opłacalności był m. in. zwiększony popyt na wieprzowinę ze strony Chin – czytamy w komunikacie KZPPTCh.

Jak wyjaśnia Dargiewicz, ceny unijne w nadchodzącej dekadzie będą jednak rosły wolno z powodu konkurencji ze strony USA, Kanady i Brazylii, których koszty produkcji są najniższe na świecie. Komisja Europejska przewiduje, że średnia cena w UE w 2026 roku może osiągnąć 1,67 euro/kg (WBC).

– Na skutek niepewności wyników makroekonomicznych w poszczególnych krajach unijnych, zmian w plonach, nowych regulacji środowiskowych i tych związanych z dobrostanem zwierząt w okresie następnych 10 lat, ceny żywca wieprzowego mogą podlegać fluktuacji od 1,30 – 2,16 euro/kg – przewiduje Dargiewicz.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

ARiMR przekazuje pomoc suszową. Ile rolników dostało pieniądze?

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) rozpoczęła wypłatę środków finansowych dla rolników, którzy w kwietniu 2025 r. ubiegali się o tzw. pomoc suszową. W...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics