W tym roku zbiory zbóż w UE będą wyższe

Coceral przewiduje, że zbiory zbóż w Unii Europejskiej wyniosą 314,4 mln ton, tj. o 1,8 proc. więcej w porównaniu do zeszłorocznego wyniku.

 

\"rolnictwo,

 

– Prognozowane zbiory pszenicy miękkiej zostały skorygowane z 145,2 mln ton w marcowej prognozie do 148 mln ton. Będzie to jednak w dalszym ciągu poziom produkcji o 1,5 proc. mniej niż przed rokiem. Podwyższono także prognozę dla jęczmienia – z wcześniejszych 58,9 mln ton do 63,2 mln ton.   Zbiory tego gatunku będą o 3,4 proc. wyższe niż w poprzednim sezonie – informuje FAMMU/FAPA.

Prognoza dla kukurydzy wynosi obecnie 62,4 mln ton wobec 63,2 mln ton w marcowym raporcie. Będą to jednak dużo wyższe zbiory niż rok wcześniej – wzrost o 6,6 proc..  

W strukturze geograficznej produkcji zbóż w UE największy udział ma Francja – 22,1 proc. i 69,84 mln ton. Spodziewany wynik będzie o 1,1 proc. mniejszy w porównaniu z zeszłym rokiem. Na drugim miejscu wśród producentów zbóż w UE znajdują się Niemcy (15,4 proc. udział i zapowiadane 48,4 mln ton).  Polska zajmuje wysokie trzecie miejsce w unijnej produkcji zbożowej (9,6 proc. udział i prognozowane 30,17 mln ton).

– Co oznaczałoby, że tegoroczne zbiory zbóż ogółem w Polsce będą o 7,9 proc. wyższe niż przed rokiem – komentują analitycy FAMMU/FAPA.

Czwarte miejsce przypada Wielkiej Brytanii (7,5 proc. i 23,46 mln ton). Brytyjczycy zbiorą o 4,1 proc. mniej zbóż niż w 2015 r. Istotne zwiększenie produkcji zbóż spodziewane jest poza tym w Hiszpanii, zajmującej piątą pozycję w rankingu (o 24,4 proc. do 21,9 mln ton) oraz w Rumunii  (wzrost o 10,6 proc. w ujęciu rok do roku) plasującej się na 6 miejscu z 7 proc. udziałem (prognozowane 20,875 mln ton). W pierwszej dziesiątce unijnych producentów zbóż znajdują się jeszcze Włochy (5 proc. udział, 15,8 mln ton), Węgry (13,3 mln ton i 4,2 proc. udział), Dania (3 proc. udział i 9,3 mln ton) oraz Bułgaria (2,7 proc. i 8,6 mln ton).    zbiory niż w zeszłym roku.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/USB

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here