Advertisement

Advertisement

Warzyw w tym roku zbierzemy mniej

Według wstępnych wyników badania reprezentacyjnego powierzchni zasiewów oraz oceny rzeczoznawców terenowych GUS, łączna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w bieżącym roku jest zbliżona do ubiegłorocznej – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Siewy warzyw gruntowych na ogół przebiegały terminowo, tylko w niektórych rejonach kraju były opóźnione (szczególnie na północy kraju). Warunki atmosferyczne na ogół sprzyjały wschodom roślin, chociaż w kwietniu zanotowano brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie. Uwilgotnienie gleby poprawiło się po majowych i czerwcowych opadach deszczu.

Dalsza wegetacja przebiegała w bardzo zróżnicowanych warunkach w zależności od rejonu kraju (od wystąpienia nadmiaru wilgoci w glebie, aż po jej niedobory). W wielu rejonach wystąpiły uszkodzenia upraw spowodowane silnym gradobiciem. Na ogół jednak, poza rejonami dotkniętymi przez zjawiska ekstremalne, warunki dla wzrostu warzyw gruntowych były i są korzystne. Można zatem przewidywać dobre plonowanie warzyw odmian późniejszych.

Szacuje się, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2012 r. wyniesie przeszło 4,6 mln t i będzie o 3,7% niższa od produkcji roku poprzedniego, lecz nieco wyższa od średniej z lat 2006 – 2010. Przewiduje się, że w porównaniu do roku ubiegłego niższe będą zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych.

Jednakże produkcja większości gatunków jest szacowana na poziomie wyższym od średniej z lat 2006 – 2010. Jedynie produkcję cebuli i marchwi jadalnej szacuje się niżej od tej średniej. W porównaniu do roku 2011 największy spadek produkcji przewiduje się właśnie dla cebuli i marchwi jadalnej, zaś najmniejszy dla kapusty i kalafiorów.

Według wstępnych szacunków rzeczoznawców terenowych GUS plonowanie kapusty w bieżącym roku będzie nieco niższe od bardzo dobrego ubiegłorocznego, a łączna produkcja tego gatunku wyniesie ponad 1,2 mln ton, tj. nieco mniej niż w roku ubiegłym.

Szacuje się, że plonowanie i zbiory kalafiorów będą nieznacznie niższe od ubiegłorocznych. Produkcję tego gatunku ocenia się na około 234 tys. ton.10

Przy szacowanym obecnie słabszym plonowaniu cebuli i zmniejszeniu powierzchni jej uprawy w porównaniu do roku 2011, przewiduje się, że tegoroczna produkcja tego gatunku wyniesie około 629 tys. t i będzie o ponad 7% niższa od ubiegłorocznej, a także o ponad 3% niższa od średniej produkcji cebuli z lat 2006 – 2010. Zbiory marchwi jadalnej wstępnie ocenia się na ponad 826 tys. t, tj. o blisko 7% mniej od produkcji roku ubiegłego i ponad 3% mniej od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010.

Zbiory buraków ćwikłowych szacuje się na 351 tys. t, tj. o ponad 5% mniej od uzyskanych w roku poprzednim, lecz więcej od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010.

Przewiduje się, że plonowanie warzyw ciepłolubnych, pomidorów i ogórków, będzie nieco niższe niż w roku ubiegłym, lecz tegoroczna produkcja tych warzyw będzie wyższa od średniej produkcji z lat 2006 – 2010. Zbiory pomidorów ocenia się w bieżącym roku na 262 tys. t, tj. o ponad 4% mniej w porównaniu do roku poprzedniego, natomiast zbiory ogórków szacuje się na 290 tys. t, tj. o ponad 2% mniej w porównaniu do produkcji 2011 roku. Tegoroczna produkcja ogórków gruntowych jest szacowana na poziomie wyższym od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010 o blisko 8%.

Szacuje się, że produkcja warzyw z grupy „pozostałe” wyniesie w bieżącym roku około 814 tys. t, tj. o ponad 2% mniej niż w roku 2011, lecz produkcja ta będzie wyższa od średniej z lat 2006 – 2010.

Przy szacowanym obecnie słabszym plonowaniu cebuli i zmniejszeniu powierzchni jej uprawy w porównaniu do roku 2011, przewiduje się, że tegoroczna produkcja tego gatunku wyniesie około 629 tys. t i będzie o ponad 7% niższa od ubiegłorocznej, a także o ponad 3% niższa od średniej produkcji cebuli z lat 2006 – 2010.

Zbiory marchwi jadalnej wstępnie ocenia się na ponad 826 tys. t, tj. o blisko 7% mniej od produkcji roku ubiegłego i ponad 3% mniej od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010.

Zbiory buraków ćwikłowych szacuje się na 351 tys. t, tj. o ponad 5% mniej od uzyskanych w roku poprzednim, lecz więcej od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010.

Przewiduje się, że plonowanie warzyw ciepłolubnych, pomidorów i ogórków, będzie nieco niższe niż w roku ubiegłym, lecz tegoroczna produkcja tych warzyw będzie wyższa od średniej produkcji z lat 2006 – 2010. Zbiory pomidorów ocenia się w bieżącym roku na 262 tys. t, tj. o ponad 4% mniej w porównaniu do roku poprzedniego, natomiast zbiory ogórków szacuje się na 290 tys. t, tj. o ponad 2% mniej w porównaniu do produkcji 2011 roku. Tegoroczna produkcja ogórków gruntowych jest szacowana na poziomie wyższym od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010 o blisko 8%.

Szacuje się, że produkcja warzyw z grupy „pozostałe” wyniesie w bieżącym roku około 814 tys. t, tj. o ponad 2% mniej niż w roku 2011, lecz produkcja ta będzie wyższa od średniej z lat 2006 – 2010.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: GUS
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Od kiedy elektroniczna ewidencja zabiegów ochrony roślin dla wszystkich? Minister Krajewski wyjaśnia

Rolnicy od wielu miesięcy żyją w niepewności dotyczącej obowiązku prowadzenia elektronicznego rejestru zabiegów ochrony roślin. Zgodnie z unijnym rozporządzeniem 2023/564 miał on wejść w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics