Advertisement

Advertisement

Widoczne spadki na rynku cukru!

 W 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie dwukrotnie dynamiczniej spadł przywóz – podaje zespół monitoringu zagranicznych rynków rolnych. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się, zwłaszcza wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen.  W 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł blisko 513,2 tys. ton, a jego wartość 31,6 mln €.
 

 

\"\"

 

Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 11 i 18%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o ponad 7% do 605 €/t, czyli do około 2,53 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 71% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 691 €/t (-13% r/r), czyli po ~2,9 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 403 €/t (-15% r/r), czyli po ~1,69 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Czechy, Litwa, Grecja, Łotwa i Węgry, z krajów pozaunijnych Izrael, Rosja i Liban. 

W 2013 roku import cukru do Polski spadł dynamicznie – o 21% do 198,8 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 24% do 118,1 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 594 €/t (-3% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Cukier surowy sprowadzano po średnio 564 €/t (~2,36 zł/kg), jego import stanowił połowę zakupów cukru ogółem pod względem ilości. Cukier biały importowano po średnio ~624 €/t (~2,61 zł/kg).

Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 82% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 563 €/t (-1% r/r), a z WNP po 589 €/t. Z krajów unijnych kupowano cukier po ~668 €/t (-16% r/r), czyli po około 2,8 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku oraz Francji i Niemiec.

Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t), dwa kolejne z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy.  Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku import cukru był o 40% większy w relacji rocznej. W drugim półroczu sprowadzono jednak zaledwie 54 tys. ton wobec 149,3 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Czytaj także:
Lider w odchwaszczaniu buraka cukrowego w 2013r
Zaprawianie ziarna zbóż jarych
Żywność drożeje! Co najbardziej?

Mniejsza podaż sprowadzanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE (w analizowanym okresie wywóz wzrósł w tym kierunku o 12% do 365,3 tys. ton) może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek.

Trzeba jednak pamiętać, że wprowadzenie pozakwotowej produkcji na rynek UE na cele spożywcze może znacząco poprawić zaopatrzenie. Taka decyzja ma zapaść także i dla obecnego sezonu 2013/14.  W 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając r/r o 3% do 314,4 tys. ton i o 14% do 192,5 mln €.

Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Internetowy Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025” rozstrzygnięty!

15 września 2025 r. zakończyło się głosowanie w Internetowym Konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025”. Po kilku tygodniach rywalizacji i ogromnym zaangażowaniu internautów poznaliśmy zwycięzców...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics