Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała porozumienie z Chinami. Otwiera ono nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek – poinformowała organizacja.
Umowa została podpisana w Szanghaju, po zakończeniu II Międzynarodowego Szczytu dotyczącego Importu i Eksportu oraz Polityki Żywnościowej (IFPS).
Umowa umożliwi obu stronom podejmowanie wspólnych działań w obszarze związanym z dostępem polskiego drobiu do rynku chińskiego, w tym w zakresie wymiany informacji na temat jakości i bezpieczeństwa eksportowanego mięsa drobiowego. Jednym z elementów współpracy będzie prowadzenie szkoleń dla członków KRD-IG, tak aby produkowane przez nich mięso drobiowe spełniało wszystkie wymogi prawne pozwalające na eksport z Polski do Chin.
– Obecnie do Chin importuje się mięso głównie z Brazylii oraz zaledwie kilku pozostałych państw na świecie. Polska jest jedynym krajem członkowskim UE dopuszczonym do sprzedaży drobiu na tamtejszy rynek. W celu zwiększenia możliwości eksportowych, postanowiliśmy rozpocząć współpracę celem wypracowania rozwiązań korzystnych zarówno dla Polski, jak i dla Chin. Dlatego też od kilku miesięcy wspólnie pracowaliśmy nad stworzeniem memorandum dotyczącego współdziałania pomiędzy naszymi krajami, które jest ukoronowaniem szeregu działań mających przynieść obu stronom wymierne korzyści – podsumowuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.
W ubiegłbym roku Polska wyeksportowała łącznie ok. 840 tys. ton mięsa i podrobów z drobiu, czyli o 18 proc. więcej niż rok wcześniej.
Redakcja AgroNews, fot. freeimages.com