Większy eksport wieprzowiny. To efekt walki z ASF

Strategia na rzecz zatrzymania rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń pozwoliła UE na umocnienie udziału w rynku eksportowym – uważają przedstawiciele Copa i Cogeca. W ubiegłym tygodniu w ramach Zielonego Tygodnia w Berlinie odbyło się  seminarium poświęcone unijnemu handlowi wieprzowiną.

 

\"rolnictwo,

 

– Wydarzenie to rzuca światło na dynamikę unijnych producentów wieprzowiny, którym udało się wprowadzić skuteczne środki bioasekuracji w gospodarstwie, dzięki czemu UE poprawiła swoje wyniki na wielu z naszych rynków eksportowych i umocniła dobrą reputację unijnego łańcucha wieprzowiny. Od zeszłego roku ceny idą w górę. W rzeczy samej, najwyższy wzrost wartości eksportu w ciągu ostatnich 12 miesięcy w sektorze rolnym UE został odnotowany w branży wieprzowej. Wyniósł on 1,3 mld euro, co stanowi 34 proc. wzrost w stosunku do wartości eksportu w dwunastomiesięcznym okresie w zeszłym roku. Zmiany te są związane przede wszystkim z większym popytem w Chinach i na innych kluczowych rynkach – uważa przewodniczący Copa Martin Merrild.

Jos Goebbels, wiceprezes i przewodniczący sekcji ds. przemysłu mięsnego Europejskiej Unii Handlu Żywcem i Mięsem zwrócił uwagę na fakt, że UE jest drugim największym producentem wieprzowiny na świecie i największym eksporterem wieprzowiny i produktów wieprzowych.

– Jakość oferowanych produktów doceniają konsumenci ze 140 krajów. W 2015 r. UE wyeksportowała ok. 3,266 mln ton (waga tusz) wieprzowiny i produktów wieprzowych o wartości 5 mld €, wnosząc w ten sposób znaczny wkład w nadwyżkę handlową UE. Tendencja ta utrzymała się w 2016 r. i spodziewamy się bardzo dobrych wyników w roku 2017 – powiedział.

Sukces strategii na rzecz ograniczenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń z kilku regionów w Europie, gdzie choroba ta aktualnie występuje, spotkał się z uznaniem dyrektor generalnej Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt, Monique Eloit.

– Najważniejszym osiągnięciem międzynarodowej współpracy jest zdecydowanie wzrost poziomu zaufania między poszczególnymi krajami w regionie, a także większa przejrzystość co do sytuacji w tych krajach. Są to kluczowe czynniki pozwalające na poprawę prewencji i kontroli – uważa Eloit.

Następnie Martin Merrild dodał, że najlepsze praktyki stosowane w różnych państwach członkowskich, które zostały zaprezentowane podczas seminarium, stanowią przykład dobrej koordynacji działań między Komisją, władzami krajowymi i podmiotami. Pozwoliło to na zagwarantowanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywnościowego w sektorze wieprzowiny w UE. Zwrócił uwagę na wkład głównych partnerów handlowych UE którzy podzielili się swoimi doświadczeniami w zakresie walki z chorobą.

Jos Goebbels poparł tę wypowiedź, wskazując, że UE zebrała wartościowe i potwierdzone doświadczenia związane z eliminacją tej choroby w przeszłości np. w Portugalii i Hiszpanii. Podkreślił, że seminarium to jest znakiem poważnego zainteresowania stron zainteresowanych z całej UE koordynacją działań na rzecz eliminacji afrykańskiego pomoru świń.

Redakcja AgroNews, fot.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics