Większy eksport wieprzowiny. To efekt walki z ASF

Strategia na rzecz zatrzymania rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń pozwoliła UE na umocnienie udziału w rynku eksportowym – uważają przedstawiciele Copa i Cogeca. W ubiegłym tygodniu w ramach Zielonego Tygodnia w Berlinie odbyło się  seminarium poświęcone unijnemu handlowi wieprzowiną.

 

\"rolnictwo,

 

– Wydarzenie to rzuca światło na dynamikę unijnych producentów wieprzowiny, którym udało się wprowadzić skuteczne środki bioasekuracji w gospodarstwie, dzięki czemu UE poprawiła swoje wyniki na wielu z naszych rynków eksportowych i umocniła dobrą reputację unijnego łańcucha wieprzowiny. Od zeszłego roku ceny idą w górę. W rzeczy samej, najwyższy wzrost wartości eksportu w ciągu ostatnich 12 miesięcy w sektorze rolnym UE został odnotowany w branży wieprzowej. Wyniósł on 1,3 mld euro, co stanowi 34 proc. wzrost w stosunku do wartości eksportu w dwunastomiesięcznym okresie w zeszłym roku. Zmiany te są związane przede wszystkim z większym popytem w Chinach i na innych kluczowych rynkach – uważa przewodniczący Copa Martin Merrild.

Jos Goebbels, wiceprezes i przewodniczący sekcji ds. przemysłu mięsnego Europejskiej Unii Handlu Żywcem i Mięsem zwrócił uwagę na fakt, że UE jest drugim największym producentem wieprzowiny na świecie i największym eksporterem wieprzowiny i produktów wieprzowych.

– Jakość oferowanych produktów doceniają konsumenci ze 140 krajów. W 2015 r. UE wyeksportowała ok. 3,266 mln ton (waga tusz) wieprzowiny i produktów wieprzowych o wartości 5 mld €, wnosząc w ten sposób znaczny wkład w nadwyżkę handlową UE. Tendencja ta utrzymała się w 2016 r. i spodziewamy się bardzo dobrych wyników w roku 2017 – powiedział.

Sukces strategii na rzecz ograniczenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń z kilku regionów w Europie, gdzie choroba ta aktualnie występuje, spotkał się z uznaniem dyrektor generalnej Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt, Monique Eloit.

– Najważniejszym osiągnięciem międzynarodowej współpracy jest zdecydowanie wzrost poziomu zaufania między poszczególnymi krajami w regionie, a także większa przejrzystość co do sytuacji w tych krajach. Są to kluczowe czynniki pozwalające na poprawę prewencji i kontroli – uważa Eloit.

Następnie Martin Merrild dodał, że najlepsze praktyki stosowane w różnych państwach członkowskich, które zostały zaprezentowane podczas seminarium, stanowią przykład dobrej koordynacji działań między Komisją, władzami krajowymi i podmiotami. Pozwoliło to na zagwarantowanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywnościowego w sektorze wieprzowiny w UE. Zwrócił uwagę na wkład głównych partnerów handlowych UE którzy podzielili się swoimi doświadczeniami w zakresie walki z chorobą.

Jos Goebbels poparł tę wypowiedź, wskazując, że UE zebrała wartościowe i potwierdzone doświadczenia związane z eliminacją tej choroby w przeszłości np. w Portugalii i Hiszpanii. Podkreślił, że seminarium to jest znakiem poważnego zainteresowania stron zainteresowanych z całej UE koordynacją działań na rzecz eliminacji afrykańskiego pomoru świń.

Redakcja AgroNews, fot.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics