Wiśnia bez pestki

Innowacyjne technologie w służbie polskiego rolnictwa. Naukowcy z Politechniki Świętokrzyskiej pracują nad technologią drylowania wiśni. Urządzenie ma usprawnić produkcję i zminimalizować uszkodzenia owoców. To zupełna nowość na światowych rynkach.

Wiśnia bez pestki
Wiśnia bez pestki foto:tu.kielce.pl

Na razie naukowcy nie chcą zdradzać szczegółów projektu. Wiadomo, że dzięki maszynie pestki zostaną usunięte z owocu przy minimalnym naruszeniu jego struktury. To pozwoli na wykorzystanie wiśni w procesie suszenia czy rodzynkowania. Prace nad projektem nadzoruje dr Łukasz Nowakowski z Wydziału Mechatroniki i Budowy Maszyn.

Projekt wpisuje się w proces mechanizacji polskiego rolnictwa. Polska jest liderem w produkcji wiśni na rynku europejskim.

Źródło: Politechnika Świętokrzyska, tu.kielce.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here