Zgodnie z zapowiedziami Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie, które uruchamia mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r.
Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny).
Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni. Stawki dopłat w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r. podwyższono o ok. 17-20 proc. (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).
O jak najszybsze uruchomienie mechanizmu prywatnego przechowywania dla wieprzowiny podczas spotkania z unijnym komisarzem rolnictwa Philem Hoganem wnioskował minister Krzysztof Jurgiel.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Austin Kirk