Po sezonowych wzrostach spadły ceny pomidorów szklarniowych

Spadły ceny pomidorów szklarniowych.

 

\"rolnictwo,

 

Według danych resortu rolnictwa ceny pomidorów szklarniowych w Polsce, po sezonowych wzrostach w październiku, w listopadzie odnotowywały systematyczne spadki. Przeciętna cena skupu na początku grudnia br. wyniosła 3,48 zł/kg i była o 17 proc. niższa niż na początku listopada br.

Jak informuje BGŻ BNP Paribas, średnio w listopadzie za kg p[pomidorów płacono  3,90 zł/kg, a więc o 6 proc. mniej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.

– Przyczyną spadków cen pomidorów w kraju była wysoka podaż tych warzyw na rynkach zagranicznych. Portal freshplaza.com wskazywał, że w październiku i listopadzie br. wysoka była podaż pomidorów w Holandii, a także Hiszpanii, która spowodowała spadek ich cen w tych krajach. Za spadek cen wini się także większe dostawy z Maroko. Występują˛ także obawy o zwiększone dostawy pomidorów tureckich w związku z wprowadzonym na ten kraj przez Federacje˛ Rosyjska˛ embargiem. Wg danych UN Comtrade w 2014 r. Turcja wyekspor-towała do Rosji 353 tys. t pomidorów. Do Unii Europejskiej (Eurostat) trafiło niespełna 52 tys. t.  – informują analitycy BGŻ BNP Paribas.

Czytaj także:
Niemcy nabiorą apetytu na nasze pomidory? Rusza promocja tych warzyw

Pomidory z importu w Polsce, w pierwszych dwóch tygodniach grudnia br. oferowane były w cenach niższych niż rok wcześniej. Wg danych ministerstwa rolnictwa ich przeciętna cena na rynkach hurtowych wyniosła 5,68 zł/kg i była o 7 proc. niższa niż rok wcześniej.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/regan 76

Źródło: BGŻ BNP Paribas

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,516ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE