W 2013 r. ceny wołowiny na świecie będą nadal wysokie – informuje Danuta Rycombel z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Wskazuje na to prognozowany, niewielki wzrost produkcji (o 0,6%), jej regionalne zróżnicowanie i towarzyszący temu wzrost obrotów handlowych, a także utrzymujące się wysokie ceny mięsa. Mniejsza produkcja będzie w UE i w USA, a jej wzrost nastąpi w Indiach, Brazylii i w Australii. Wymienione kraje zwiększą eksport wołowiny, a jej import wzrośnie głównie w Azji i na bliskim Wschodzie, a także w Rosji, USA i w Kanadzie.
W UE-27 cena rynkowa tusz młodych byków wynosiła średnio 383,73 EUR/100 kg w 2012 r. i była o ok. 9% wyższa niż przed rokiem. Wysokim poziomem cen i tendencją do ich wzrostu charakteryzuje się wołowina produkowana w państwach UE-15, które są rynkami zbytu dla polskich eksporterów.
Czytaj dalej: Ceny wołowiny w Polsce i na świecie