Pod koniec lipca bieżącego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane dotyczące „Wstępnego szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w roku 2014”.
Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych GUS oszacował na około 4,2 mln ton, czyli o ponad 5% więcej wobec ubiegłorocznej produkcji, ale o ponad 7% mniej wobec danych średniej wielkości zbiorów w latach 2006-2010. Jak co roku najwięcej zebrane zostanie kapusty – 1057 tys. ton oraz 746 tys. ton marchwi i 575 tys. ton cebuli.
Czytaj także:
Kara dla Rosji: niedobór towarów, wyższe ceny, gorsza jakość!
Unijny import wiśni maleje!
Będą rekompensaty od Unii za rosyjskie embargo na polskie warzywa i owoce?!
Największy wzrost zbiorów w bieżącym roku odnotują kalafiory – o 16,5% do wielkości 245 tys. ton. Tegoroczne zbiory owoców z drzew szacowane są na rekordowo wysokie – ponad 3,6 mln ton, czyli o około 2% więcej od bardzo korzystnej poprzedniorocznej produkcji i o ponad 43% więcej wobec średniej z lat 2006-2010. W tych zbiorach jak zawsze pierwsze miejsce zajmują jabłka z prognozowaną wielkością 3604 tys. ton.
Nieco mniej zebrane zostanie gruszek i wiśni. Dla owoców z krzewów tegoroczne zbiory oszacowano na około 0,6 mln ton, czyli o blisko 8% mniej od poprzednich zbiorów i o 9% więcej wobec danych z lat 2006-2010. W tej grupie produktowej największy spadek odnotowały porzeczki – o niecałe 18% oraz agrest – o 14%.
Źródło i fot.: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot: freeimages.com