Praktyczne wdrażanie rolnictwa zrównoważonego z punktu widzenia firmy Farm Frites Poland

Redakcja AgroNews: Czym dla firmy jest rolnictwo zrównoważone?

Jarosław Wańkowicz, Farm Frites Poland: Rolnictwo Zrównoważone jest dla naszej firmy konsekwencją ewolucji działań i sposobu myślenia w dziedzinie przetwórstwa płodów rolnych. To  perspektywicznie nieodzowny element polityki dla każdej fabryki prosperującej  w tej gałęzi. Nie ma bowiem dalszej możliwości eksploatowania zasobów naszej planety w nieograniczony i nierozsądny sposób. Dlatego też, duże firmy, które mają realne przełożenie na sposób uprawy płodów rolnych przez rolników, powinny poprzez stymulowanie ich działań, pomaganie oraz  zrozumienie, implementować zasady zrównoważonej produkcji. W połączeniu z kontrolą procesu wdrażania tych zasad, możliwe jest wykreowanie obopólnie korzystnej współpracy.

 

\"\"

 

AgroNews: Dlaczego firma przystąpiła do projektu „Rolnictwo zrównoważone”?

J.W.: Przystąpienie do projektu „rolnictwo zrównoważone” podyktowane było chęcią wspólnego działania z innymi firmami, zaangażowanymi w łańcuch produkcji żywności na rzecz zrównoważonego rozwoju. W chwili obecnej rolnicy borykają się z wieloma systemami certyfikacji własnych gospodarstw, które to  w dużym stopniu pokrywają się miedzy sobą. Konieczność dostosowania ich działań do zasad zrównoważonej produkcji może nieść za sobą niechęć wynikającą z wielości nowych zadań, a tego w pierwszej kolejności należałoby uniknąć. Wspólna inicjatywa wielu firm nada siłę projektowi i zapobiegnie konsternacji wśród producentów rolnych, polegającej na mnogości systemów zrównoważonej uprawy czy hodowli.

AgroNews: Przykłady praktycznego wdrażania zasad rolnictwa zrównoważonego w firmie?

J.W.: Za przykład praktycznego wdrażania zasad rolnictwa zrównoważonego może posłużyć gospodarstwo rolne, należące do tych samych właścicieli co fabryka. Własne gospodarstwo rolne – Farm Frites Poland Dwa sp. z o.o. jest miejscem, gdzie staramy się dzielić najlepszymi praktykami nie tylko z naszymi dostawcami ziemniaków, ale także z innymi firmami z kraju i za granicą. Dobrymi przykładami wdrożenia rolnictwa zrównoważonego mogą być:

·    Zastosowanie systemów wspierania decyzji do ochrony plantacji ziemniaków przed chorobami grzybowymi. Systemy takie podpowiadają, na podstawie przebiegu pogody, jakie środki ochrony roślin należy zastosować w jakim czasie. Efektem jest zapobieganie rozwoju chorób przy jednoczesnym uniknięciu zbędnych zabiegów.
·    Zastosowanie technologii GPS, tzw. elementów rolnictwa precyzyjnego  w uprawie ziemniaków i zboża, pozwala nie tylko na zaoszczędzenie zużycia paliwa, środków ochrony roślin i nawozów, ale także na uzyskanie lepszego i bardziej homogenicznego plonu.
·    Współpraca z lokalnymi szkołami, domami pomocy społecznej , klubami sportowymi w zakresie wspierania rozwoju lokalnych społeczności.
·    Zarządzenie glebą poprzez stosowanie nawożenia opartego o wcześniejsze badania gleby, stosowanie poplonów, czy przyorywanie resztek pożniwnych – to tylko kilka z wielu elementów wprowadzonych w naszym gospodarstwie.

AgroNews: Jakie korzyści płyną dla firmy z racji udziału w projekcie?

J.W.: Korzyści dla firmy z racji udziału w projekcie powinny być adekwatne do korzyści dla gospodarstwa rolnego, prowadzącego produkcję w sposób zrównoważony. Będzie to, w perspektywie następnych kilkudziesięciu lat, możliwość dostarczania kluczowego surowca, który będzie przewidywalny i powtarzalny. Budując relację z naszymi dostawcami stawiamy na długoletnią współpracę.  Z tego powodu nie chcemy, aby nasi kontrahenci nastawieni byli na krótkotrwały zysk  kosztem środowiska i społeczeństwa. Chcielibyśmy, aby firmy dostarczające nam surowiec, dostarczały go także za 5 i 50 lat oraz by był on bezpieczny dla konsumenta.

AgroNews: Jak przewiduje Pan przyszłość gospodarstw rolnictwa zrównoważonego?

J.W.: Myślę, iż w najbliższej przyszłości tylko te gospodarstwa, które prowadzą produkcję w sposób zrównoważony, będą w stanie utrzymać się na rynku. Producenci żywności i klienci będą wywierać coraz większy nacisk na producentów rolnych, którzy, jeśli nie dostosują się na czas, stracą rynki zbytu na swoje produkty. Zrozumienie zasady, iż produkcja rolna musi brać pod uwagę ochronę środowiska, nie może odbywać się kosztem pracowników i lokalnej społeczności, a w tym samym czasie musi przynosić godziwe wynagrodzenie rolnikowi, za które będzie on w stanie utrzymać siebie i swoją rodzinę oraz modernizować swoje gospodarstwo, jest pierwszym niezbędnym elementem pozwalającym prowadzenie rolnictwa zrównoważonego.

Jarosław Wańkowicz
Dyrektor Działu Zarządzania Surowcem
Farm Frites Poland  SA. w Lęborku
Redakcja AgroNews, fot: freeimages.com

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jubileuszowa 10. edycja Targów WorldFood Poland zakończona sukcesem – nowości, debaty i rozwój międzynarodowych relacji biznesowych

Targi WorldFood Poland, najważniejsze wydarzenie branży spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej, zakończyły w ubiegłym tygodniu swoją 10. jubileuszową edycję w halach EXPO XXI w Warszawie,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics