Jak podają analitycy FAMMU/FAPA, tegoroczna kampania cukrownicza w UE przebiega pod dyktando znacznie lepszych warunków pogodowych, niż miało to miejsce rok wcześniej, i dlatego należy spodziewać się znacznie większej produkcji cukru w bieżącej kampanii.
Francuski związek plantatorów buraków cukrowych (CGB) ocenił tegoroczne plony na 86 t/ha, wysoka ma być też zawartość cukru w korzeniach. Zbiory mają zakończyć się do końca listopada.
Niemiecki związek producentów cukru (WVZ) ocenił, że produkcja cukru wzrośnie o 30 proc. do 3,83 mln ton. W Wielkiej Brytanii kapania przebiega dobrze, ale ze względu na mniejszy areał buraków cukrowych, zbiory będą niższe w relacji rocznej.
Zdaniem ekspertów z FAMMU/FAPA, bardzo dobrze zapowiada się kampania cukrownicza w Polsce, gdzie produkcja cukru ma wynieść 2,0-2,1 mln ton. Niemiecka firma analityczna F. O. Licht oszacowała unijną produkcje cukru w sezonie 2016/17 na 15,3 mln ton wobec 13,8 mln ton wytworzonych rok wcześniej.
Redakcja AgroNews, fot. K. Szałaj
Źródło: FAMMU/FAPA