Wyższe plony, więcej cukru. Kampania buraczana na finiszu

Kampania buraczana 2016/2017 w grupie cukrowni Pfeifer & Langen powoli zbliża się do końca. W porównaniu do roku ubiegłego średnie plony buraków i cukru z 1ha  w poszczególnych rejonach plantacyjnych są zdecydowanie wyższe – informują eksperci z Doradztwa Rolniczego w Uprawie Buraka Cukrowego LIZ.

 

\"\"

 

Plony buraka w kampanii 2016/2017

\"\"
                                          

Doradcy zwracają uwagę, że tegoroczny przebieg pogody z wyjątkiem suszy w wrześniu sprzyjał wysokim plonom korzeni, szczególnie przy późnych zbiorach na poziomie ponad 85 t/ha. Zdarzały się także pojedyncze plantacje z których uzyskano ponad 100 t/ha.

Wskazuje to na duży potencjał plonotwórczy odmian buraków cukrowych, które mogą gwarantować plony biologiczne cukru nawet do 20 t/ha – czytamy w komunikacie LIZ.

Eksperci zwracają uwagę, że duże zróżnicowanie plonów w tych samych rejonach często na tych samych odmianach, świadczy, że sposób prowadzenia plantacji przez plantatora-uprawa, nawożenie, ochrona ma większe znaczenie niż odmiana buraków. 

Każdy, którego wyniki znacząco odbiegają od średnich rejonu, powinien dokonać analizy dotychczas stosowanej technologii produkcji i ustalić wraz z doradcą surowcowym główną przyczynę niższych plonów – przekonują doradcy LIZ.

Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here