Wzrost cen żywca i optymizm na unijnym rynku wieprzowiny

Ceny wieprzowiny w krajach unijnych rosną. Ubojnie coraz bardziej zabiegają o większe partie tuczników do uboju. W ubiegłym tygodniu w Holandii cena tuszy wzrosła o 6 centów. Belgia podniosła cenę o 5 centów, a Austria o 4 centy – informuje ISN.W notowaniach VEZG z dnia 7/08/2019 cena wzrosła o 7 centów do wysokości 1,85 €/kg tuszy. Powodem wzrostu cen były sezonowe mniejsze przyrosty tuczników spowodowane upałami.

Pod koniec roku – rekordowe ceny!

Jednakże wszystko wskazuje na to, że wzrosty cenowe nie będą tylko sezonowe, a trend utrzyma się w dłuższym okresie. Cena żywca w Chinach wzrosła do 22 juanów/kg na skutek mniejszej podaży wieprzowiny na rynku. Ceny mrożonej wieprzowiny nie rosną jeszcze tak szybko z powodu uwalniania na rynek znaczącej ilości zapasów zgromadzonych w chińskich chłodniach i mroźniach.

Pod koniec bieżącego roku eksperci prognozują rekordowe ceny powyżej 30 juanów/kg żywca, co poprawi jeszcze bardziej atrakcyjność lokowania produktów wieprzowych na chińskim rynku. Wojna handlowa USA-Chiny z pewnością będzie miała odzwierciadlenie w większym eksporcie unijnej wieprzowiny do Chin, a tym samym we wzroście cen mięsa wieprzowego na unijnym rynku.

Źródło: http://www.kzp-ptch.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + ten =