Zarządzanie ryzykiem – można się ubiegać o zwrot części kosztów ubezpieczenia zwierząt

Do 15 marca 2024 r. wnioski o dofinansowanie mogą składać producenci rolni, którzy ubezpieczyli drób, bydło lub świnie od ryzyka wystąpienia szkód spowodowanych salmonellą. Wsparcie realizowane jest w ramach działania „Zarządzanie ryzykiem” z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Zarządzanie ryzykiem – można się ubiegać o zwrot części kosztów ubezpieczenia zwierząt

Z tej pomocy mogą skorzystać hodowcy drobiu, bydła i świń, którzy ubezpieczyli zwierzęta od ryzyka zachorowania na salmonellozę. Ubiegający się o przyznanie wsparcia muszą też posiadać prawo do dysponowania nieruchomością, na terenie której prowadzona jest działalność rolnicza. Oprócz tego dołączona do wniosku o dofinansowanie umowa ubezpieczenia lub polisa powinna obejmować co najmniej: 1000 sztuk rzeźnych kurcząt, gęsi, indyków i drobiu nieśnego, 14 sztuk świń lub 4 sztuki bydła.

Dofinansowanie ma formę 70-proc. dopłaty do zapłaconej składki, pod warunkiem, że z umowy lub polisy wynika, że wypłata odszkodowania nastąpi w przypadku wystąpienia szkód, które wyniosą ponad 20 proc. produkcji zwierząt. Istotne jest też to, że okres objęty ubezpieczeniem nie może rozpoczynać się przed 1 kwietnia 2022 r., a starającemu się o dofinansowanie nie przyznano innych dopłat do ubezpieczenia.

Biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmują wnioski od 18 stycznia do 15 marca 2024 r. Dokumenty będzie można złożyć osobiście w placówce, nadać rejestrowaną przesyłką pocztową lub drogą internetową – na elektroniczną skrzynkę podawczą Agencji lub za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR.

Więcej informacji – otwórz

Źródło: ARiMR

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

„Od pola do stołu”: Nieudana strategia UE na rzecz bardziej ekologicznej żywności

Strategia „Od pola do stołu”, która miała być sztandarową polityką UE na rzecz bezpieczeństwa i dobrej jakości żywności, spaliła na panewce. Komisja Europejska przedstawiła strategię...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics