W całej Europie rosną ceny wieprzowiny. To wynik ożywionego popytu z powodu Świąt Wielkanocnych oraz rozpoczętego sezonu grillowego – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Ceny winduje także wzmożony eksport mrożonej wieprzowiny do Azji.
Rosną ceny wieprzowiny w Europie
– Największy skok cenowy w ubiegłym tygodniu zanotowano w Hiszpanii (+6 centów). Obserwatorzy rynku zwracają uwagę na spadek masy ubojowej w tym kraju. Oczekuje się, że wraz z pierwszymi turystami, którzy w większej liczbie przyjadą na południe Europy cena wieprzowiny będzie dalej rosła – czytamy w komunikacie KZP-PTCh.
Cena w Niemczech i Belgii wzrosła o 5 centów. We Francji Danii i Austrii zanotowano wzrost ceny o 4 centy. Holandia w ubiegłym tygodniu podniosła cenę o 3 centy. We wszystkich krajach wyraźnie widać spadek wagi ubojowej tuczników.
Niepokojąca jest jednak wiadomość o spadku ceny wieprzowiny na rynku chińskim.
– Zapewne znajdzie to odzwierciedlenie w cennikach krajów UE – wyjaśnia Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh.
W Niemczech w bieżącym tygodniu przed samymi świętami zainteresowanie żywcem wieprzowym będzie malało. Część zakładów nie będzie prowadziła uboju do końca tygodnia. Jednakże ograniczona podaż tuczników na rynku łagodzi sytuację i nie należy spodziewać się zatorów w sprzedaży żywca. W Niemczech 12 kwietnia utrzymano cenę na poziomie sprzed tygodnia, czyli 1,73 euro za kg wagi bitej ciepłej.
W USA spadają ceny tuczników
Z kolei w USA cena tuczników straciła trend wzrostowy, który jeszcze miał miejsce kilka tygodni temu. W krótkim okresie ubojnie obniżyły cenniki z 0,75 do 0,63 dolara za funt. Spadła również wartość elementów z 80 do 75 dolarów za funt.
– Powód to nadpodaż świń na rynku amerykańskim o 150 tys. sztuk tygodniowo w stosunku do sytuacji sprzed roku, kiedy to ubito 2159 tys. sztuk tuczników – wyjaśnia Dargiewicz.
Z nadchodzącym sezonem letnim spodziewany jest spadek podaży żywca, a cena powinna wzrosnąć do 0,80 dolara za funt.
Redakcja AgroNews, fot.