Żywiec wołowy i wieprzowy w dół

W krajowym skupie utrzymuje się spadek cen żywca wieprzowego – informuje Agencja Rynku Rolnego.

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.12.2012-06.01.2013 r. za żywiec wieprzowy w Polsce płacono w skupie średnio po 5,23 zł/kg, o 0,4% mniej niż w poprzednim tygodniu, o 3% mniej niż przed miesiącem i o 1% mniej niż rok wcześniej.

Czytaj: Uwaga! Przepisy o systemach utrzymywania loch już obowiazują

W analizowanym tygodniu (według danych Komisji Europejskiej) cena wieprzowiny w Polsce w przeliczeniu na walutę unijną wynosiła 171,06 EUR/100 kg (wagi bitej schłodzonej klasy E). Przeciętna unijna cena tego asortymentu kształtowała się na poziomie 171,57 EUR/100 kg i była nieco wyższa (o 0,5%) niż tydzień wcześniej. Cena w Polsce była niższa niż w sąsiednich krajach UE, ale wyższa od cen m.in. w Holandii, Belgii, Francji, Danii, Austrii i na Węgrzech.
 

 

\"Żywiec

 

W pierwszym tygodniu stycznia 2013 r. w Polsce obniżyły się także ceny skupu bydła. W tym czasie żywiec wołowy skupowano przeciętnie po 6,38 zł/kg wobec 6,45 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie za bydło płacono o 0,4% więcej niż przed miesiącem i tyle samo, co przed rokiem. W dniach 31.12.2012-06.01.2013 r. odnotowano wzrost cen kurcząt.

Czytaj: Jedyna taka cena trzody chlewnej w tym roku!

Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,72 zł/kg, o 1,7% drożej niż tydzień wcześniej. Przeciętna cena skupu kurcząt była także o 2% wyższa niż przed miesiącem i o 5% wyższa od notowanej w analogicznym okresie 2012 r. Za indyki płacono 5,54 zł/kg, tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Jednocześnie indyki były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 5% tańsze niż rok wcześniej.

Źródło: Agencja Rynku Rolnego
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi

Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics