Żywność genetycznie modyfikowana może niszczyć ludzki układ pokarmowy

Francuscy naukowcy alarmują: dieta bogata w GMO powoduje uszkodzenia narządów wewnętrznych ssaków. Raport zestawiający wyniki dziewiętnastu różnych badań opublikowali na łamach Environmental Sciences Europe specjaliści z Laboratorium Biochemii Uniwersytetu w Caen.

Niepłodość i wady wrodzone u zwierząt

Naukowcy obserwujący zwierzęta karmione modyfikowaną kukurydzą i soją dostrzegli u nich niepokojące skutki. U chomików, szczurów oraz zwierząt gospodarstwa domowego zauważono zwiększoną ilość wad wrodzonych, rozpowszechnioną bezpłodność, wyższą śmiertelność młodych i zaskakujące mutacje, takie jak włosy wyrastające po wewnętrznej stronie ust chomików. 

Długotrwałe skutki dla zdrowia

“Wciąż brakuje danych na temat długofalowych skutków diety bogatej w produkty GMO dla zdrowia ludzkiego. Naukowcy są jednak pewni, że mutacje DNA roślin nie są statyczne, ale dynamiczne, co oznacza, że skutki spożywania produktów modyfikowanych mogą nastąpić długo po konsumpcji” mówi Anna Olszewska, dyrektor Departamentu Zakupów i Marketingu Bio Planet, największego dystrybutora żywności ekologicznej w Polsce. “Badania w tym zakresie wymagają ogromnych nakładów finansowych i lat oczekiwania na wiarygodne wyniki. Nie powinniśmy się spieszyć z wprowadzaniem żywności GMO do Polski” dodaje Olszewska.

GMO “tylnymi drzwiami” do Polski

Do Sejmu wraca ustawa zawierającą zapisy dopuszczające uprawę na terenie Polski roślin genetycznie modyfikowanych. Prezydent Bronisław Komorowski zawetował ją powołując się na niezgodność z przepisami Unijnymi. Jednocześnie Prezydent zaznaczył, że nie ma dowodów na szkodliwość diety bogatej w produkty GMO dla zdrowia ludzkiego. 

Źródło: Tasty&Wise Interactive, fot. sxc.hu

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,531ObserwującyObserwuj
5,450SubskrybującySubskrybuj

Pomysł inteligentnych uli rozwijany przez studentów z Politechniki Łódzkiej

Inteligentne ule wspierają pszczelarzy w prowadzeniu pasieki m.in. poprzez aplikacje umożliwiające doglądanie pszczół z dowolnego miejsca i o dowolnym czasie za pośrednictwem urządzeń mobilnych....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE