Rolnictwo to dzisiaj jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki europejskiej, istotna nie tylko ze względu na liczbę ludzi zatrudnionych w tym sektorze, ale również z powodu zmian klimatycznych i rosnącej liczby ludności. Dlatego na rynku pracy poszukiwani są fachowcy, którzy wiedzą, czym jest nowoczesne rolnictwo i jak sprostać wyzwaniom, jakie przed nim stoją.
![Czy rolnictwo może być nowoczesne?](https://i0.wp.com/agronews.com.pl/wp-content/uploads/campaign-4366556_1920.jpg?resize=696%2C392&ssl=1)
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego obszary wiejskie zajmują 93 procent powierzchni Polski. Mieszka tam 40 procent Polaków, statystycznie młodszych od mieszkańców miast. Polska wieś to też 1,4 miliona gospodarstwa rolnych i ogromny biznes, związany z uprawami, maszynami rolniczymi, środkami ochrony roślin.
Nowoczesne rolnictwo wymaga wiedzy i umiejętności
Łączą one w sobie wiele dyscyplin. To z jednej strony wiadomości dotyczące chociażby podstaw uprawy roślin, ich fizjologii z biochemią, ale też kompetencje menedżerskie – współczesne gospodarstwo rolne jest tak naprawdę firmą, która wymaga fachowej wiedzy. I właśnie taką wiedzę można zdobyć na trzech kierunkach studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu: agrobiznes, agroinżynieria i rolnictwo. Każdy z nich daje kompetencje pozwalające zarówno na prowadzenie i rozwijanie własnego gospodarstwa rolnego, jak też na pracę w bardzo szeroko rozumianym sektorze gospodarki, jaką jest rolnictwo.
Agrobiznes
Studia na kierunku agrobiznes łączą wiedzę przyrodniczą z nowoczesnym modelem biznesowym, przygotowują zarówno do prowadzenia i zarządzania gospodarstwem rolnym, jak też firmami przetwórczymi czy specjalizującymi się w obrocie rolnym. To unikalne umiejętności, które pozwalają spojrzeć na każde, nawet najmniejsze gospodarstwo, jak na przedsiębiorstwo, wprowadzać w nim innowacje przekładające się zysk, wykorzystywać atuty i poprzez jakość uzyskiwanych produktów budować markę.
Agroinżynieria
Absolwent kierunku agroinżynieria będzie fachowcem świetnie obeznanym z najnowszymi technologiami stosowanymi w rolnictwie, ale też i innych branżach o charakterze technicznym. Z jednej strony będzie miał wiedzę o zastosowaniu maszyn rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa, ale z drugiej z wykorzystania najnowszego oprogramowania komputerowego do projektowania tych maszyn, czy z tzw. rolnictwa 4.0 opartego na systemie pozycjonowania GPS, które pozwala na gromadzenie danych z różnorodnych systemów, ich analizę oraz tworzenie map aplikacyjnych wykorzystywanych w zabiegach agrotechnicznych. Po studiach na tym kierunku bez trudu można znaleźć ciekawą pracę nie tylko w dużych gospodarstwach rolnych, ale też biurach projektowych, instytucjach doradczych czy serwisach maszyn rolniczych.
Rolnictwo
I wreszcie rolnictwo – studia na tym kierunku pozwalają na zdobycie wiedzy z zakresu rolnictwa integrowanego, a więc stosującego precyzyjną agrotechnikę i wydajny chów zwierząt przy ograniczeniu skażeń produktów i środowiska, co pozwala na otrzymanie zdrowej żywności. To studia, które dają wiedzę wiedzę z zakresu agronomii, ogrodnictwa, zootechniki, technologii żywności, ekonomiki oraz organizacji i zarządzania w rolnictwie, a studenci tego kierunku odbywają praktyki w renomowanych polskich i zagranicznych firmach związanych z szeroko pojętym rolnictwem.
Rolnictwo i usługi to 44 miliony miejsc pracy w UE
Zgodnie z danymi Eurostatu, europejskiego urzędu statystycznego prowadzącego badania na terenie Unii Europejskiej, rolnictwo i przemysł spożywczy oraz związane z nimi usługi zapewniają ponad 44 milionów miejsc pracy w UE, a w samym sektorze rolnym pracuje 20 milionów osób. Unia – dzięki różnorodnemu klimatowi, żyznym glebom, technicznym umiejętnościom rolników oraz jakości oferowanych produktów – jest jednym głównych światowych producentów i eksporterów produktów rolnych. Umiejętności rolników są tu kluczem zarówno do wykorzystania warunków naturalnych, jak i do uzyskiwania odpowiedniej jakości produkowanej żywności, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Analitycy prognozują, że do 2050 roku światowa produkcja żywności musi się podwoić, aby zaspokoić potrzeby wynikające ze wzrostu liczby ludności i zmieniających się nawyków żywieniowych. Jednocześnie rolnictwo musi stawić czoła wpływowi zmian klimatu na różnorodność biologiczną, jakość gleby i wody, a także wymogom światowego rynku.
Dlatego tak ważne jest z jednej strony systemowe wsparcie rolnictwa w ramach Unii Europejskiej, poprzez Wspólną Politykę Rolną, ale z drugiej kształcenie wysokospecjalistycznej kadry, która wyposażona w najnowszą wiedzę będzie umiała sprostać wyzwaniom. I taką kadrę – świetnie wykształconych fachowców z zakresu szeroko rozumianego rolnictwa – kształci Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Na kierunkach: agrobiznes, agroinżynieria i rolnictwo.
Źródło: UPWr