Boczniaki – skuteczny sposób na zarobek

Trudności ze zbytem powszechnie uprawianych roślin polowych oraz niesatysfakcjonujące rolników ceny płodów rolnych sprawiają, że coraz częściej poszukują oni dodatkowych źródeł zarobkowania.

Jednym z nich może okazać się uprawa grzybów jadalnych, m.in. boczniaka, który ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze zyskał uznanie konsumentów.

Boczniak jest grzybem występującym w naturze. Na przedwiośniu lub późną jesienią, na obumarłych pniach drzew liściastych (dębu, klonu, olchy, topoli) tworzą się charakterystyczne, dachówkowato ułożone owocniki.
Uprawę boczniaków w warunkach sztucznych rozpoczęto w 1897 roku we Francji. W Polsce uprawa tego grzyba zaczęła się upowszechniać w latach 80-tych ubiegłego stulecia. Z roku na rok przybywa producentów i konsumentów boczniaka. Duża część krajowej produkcji eksportowana jest do krajów Europy Zachodniej i Ameryki Północnej.

Towarowa uprawa boczniaka jest dużą szansą dla tych, którzy posiadają niewykorzystane budynki np. szklarnie, puste hale, namioty foliowe itp.
W praktyce stosuje się wiele sposobów uprawy boczniaka, jednakże nie wszystkie przynoszą producentom zadowalające efekty.

O jakości i wielkości plonu decydują głównie:

  • właściwie przygotowane podłoże,
  • grzybnia dobrej jakości,
  • warunki mikroklimatyczne panujące w pomieszczeniu, w którym prowadzone jest produkcja, m.in. temperatura i wilgotność powietrza, zawartość CO2, oświetlenie.

Źródło: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

GIS wycofuje popularną herbatę. „Obecność pestycydów”

22 listopada Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu pozostałości pestycydu antrachinonu w czarnej herbacie liściastej. Kontrole wykazały, że w niektórych partiach tego produktu poziomy...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics