Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków

W Polsce ok. 60% osób jest otyła, w tym 7% to dzieci poniżej 5. roku życia. To co jemy i jak jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i jakość życia. Otyłość to nie tylko dyskomfort z powodu nadmiaru kilogramów. To przyczyna wielu bardzo poważnych chorób, na czele z cukrzycą, na którą w Polsce co roku zapada ponad 400 tys. osób.

Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków
Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków

Otyłość w Polsce

Do tego dochodzi jeszcze długa lista innych dolegliwości. Są to między innymi nadciśnienie tętnicze, choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, bezdech senny, choroby kości, ścięgien, mięśni, tkanki łącznej i skóry, niealkoholowe stłuszczeniowe choroby wątroby, choroby układu krążenia, niektóre nowotwory, na przykład jelita grubego. Wyjątkowo duża otyłość może prowadzić nawet do niepełnosprawności.

Ale otyłość to nie tylko zmaganie się z poważnymi chorobami – powoduje też śmierć. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rocznie z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością umiera ponad 2,5 mln osób na świecie.

Otyłość, celiakia, nietolerancja laktozy i inne problemy żywieniowe Polaków

Niewłaściwa dieta, nieregularne posiłki i brak ruchu to najczęstsze przyczyny otyłości, a jedzenie kalorycznych przekąsek, choćby chipsów, fast foodów i picie wysokosłodzonych napojów sprzyja wzrostowi wagi, a zapychanie się słodyczami traktujemy jak lekarstwo na stres.

By temu zaradzić sięgamy po rozmaite diety, ale to rozwiązania doraźne. Kluczem do właściwego odżywiania jest wybieranie odpowiednich produktów i długofalowa zmiana nawyków. Duży wpływ mają na to obecnie panujące mody i style żywieniowe, ale także choroby – celiakia, cukrzyca, zespół metaboliczny czy nietolerancja laktozy.

YouTube player

W tym odcinku nasi naukowcy opowiadają czym się różni apetyt od głodu i jak skutecznie je zaspokoić, a nawet regulować. Omawiają też działanie diet i obalają mity o uczuleniu na gluten czy laktozę. Poruszają także problematykę otyłości w Polsce.

Zdrowie rolnika – najczęstsze choroby

Przeczytaj także:

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics