Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków

W Polsce ok. 60% osób jest otyła, w tym 7% to dzieci poniżej 5. roku życia. To co jemy i jak jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i jakość życia. Otyłość to nie tylko dyskomfort z powodu nadmiaru kilogramów. To przyczyna wielu bardzo poważnych chorób, na czele z cukrzycą, na którą w Polsce co roku zapada ponad 400 tys. osób.

Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków
Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków

Otyłość w Polsce

Do tego dochodzi jeszcze długa lista innych dolegliwości. Są to między innymi nadciśnienie tętnicze, choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, bezdech senny, choroby kości, ścięgien, mięśni, tkanki łącznej i skóry, niealkoholowe stłuszczeniowe choroby wątroby, choroby układu krążenia, niektóre nowotwory, na przykład jelita grubego. Wyjątkowo duża otyłość może prowadzić nawet do niepełnosprawności.

Ale otyłość to nie tylko zmaganie się z poważnymi chorobami – powoduje też śmierć. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rocznie z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością umiera ponad 2,5 mln osób na świecie.

Otyłość, celiakia, nietolerancja laktozy i inne problemy żywieniowe Polaków

Niewłaściwa dieta, nieregularne posiłki i brak ruchu to najczęstsze przyczyny otyłości, a jedzenie kalorycznych przekąsek, choćby chipsów, fast foodów i picie wysokosłodzonych napojów sprzyja wzrostowi wagi, a zapychanie się słodyczami traktujemy jak lekarstwo na stres.

By temu zaradzić sięgamy po rozmaite diety, ale to rozwiązania doraźne. Kluczem do właściwego odżywiania jest wybieranie odpowiednich produktów i długofalowa zmiana nawyków. Duży wpływ mają na to obecnie panujące mody i style żywieniowe, ale także choroby – celiakia, cukrzyca, zespół metaboliczny czy nietolerancja laktozy.

YouTube player

W tym odcinku nasi naukowcy opowiadają czym się różni apetyt od głodu i jak skutecznie je zaspokoić, a nawet regulować. Omawiają też działanie diet i obalają mity o uczuleniu na gluten czy laktozę. Poruszają także problematykę otyłości w Polsce.

Zdrowie rolnika – najczęstsze choroby

Przeczytaj także:

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Egipski koperek nie wjechał do Polski. IJHARS zatrzymała transport

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Gdańsku wydała decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski partii suszonego koperku o masie 500...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics