15 proc. produktów wrzucanych do koszyka stanowią owoce i warzywa. To najczęściej kupowane produkty w polskich sklepach – wynika z badań firmy Listonic.
Według badań firmy Listonic przeprowadzonego na ponad 150 tysiącach Polaków korzystających z mobilnej aplikacji Listonic "Warzywa i owoce" są najczęściej kupowaną kategorią produktów. Badanie obejmuje prawie pół miliona produktów zapisanych na listach zakupów w styczniu bieżącego roku. Wyniki badania potwierdza także ranking Europejskiej Rady Informacji o Żywności, w którym Polska zajmuje pierwsze miejsce wśród państw europejskich pod względem spożywania owoców i warzyw.
Karolina Łąkowska, dietetyk serwisu http://vitalia.pl, podkreśla, że warzywa i owoce są źródłem cennych witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego. Owoce najczęściej są bogatsze w błonnik rozpuszczalny, który sprzyja obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Błonnik z tych produktów wpływa także korzystnie na wypróżnianie, co przeciwdziała powstawaniu zaparć. Dieta każdego człowieka powinna być bogata w warzywa i owoce, ponieważ są one niezbędne w profilaktyce wielu chorób, np. nowotworów, m.in. jelita grubego, prostaty czy piersi.
Owoce i warzywa powinny być spożywane w ilości 3-5 porcji w ciągu całego dnia. Cieszy fakt, że do najczęściej kupowanych produktów spożywczych w Polsce należą właśnie warzywa i owoce – uważa Karolina Łąkowska, szef dietetyków i trenerów serwisu Vitalia.pl. Owoce zaleca się spożywać w mniejszych ilościach – około 3 porcji dziennie, natomiast warzywa do każdego posiłku, czyli około 5 porcji dziennie.
Ważne jest, aby kupować owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł, o wysokiej jakości, pozbawionych pęknięć oraz stłuczeń. Tylko te o wysokiej jakości będą przynosiły korzyści dla naszego zdrowia. Szczególnie zimą, kiedy świeże warzywa i owoce są trudno dostępne, można zastąpić je mrożonymi produktami bez dodatków przypraw.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: pressoffice.pl