W lutym światowy indeks cen żywności FAO wzrósł o 1,1 proc. wobec stycznia do 215,3 pkt. – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
Miesiąc temu skala wzrostu światowych cen żywności była podobna. Żywność była jednak o 10 proc. tańsza od rekordowo wysokiego poziomu zanotowanego przed rokiem. W ubiegłym miesiącu podrożały prawie wszystkie towary objęte indeksem FAO, a w największym stopniu cukier (+2,4 proc.), oleje (+2,1 proc.) i zboża (+2 proc.). Jedynie ceny artykułów mleczarskich były nieco niższe niż w styczniu (-0,7 proc.). Ceny mięsa wzrosły nieznacznie (+0,4 proc. do 174,9 pkt), głównie za sprawą 3,4 proc. zwyżki notowań wieprzowiny. Wsparciu cen tego gatunku mięsa sprzyjały wzmożone dostawy do Hongkongu oraz epidemie pomoru świń w Rosji. Drób, wołowina i mięso owcze w stosunku do stycznia nieznacznie potaniały.
ceny mięsa ogółem są nadal wysokie, o 3 proc. wyższe niż przed rokiem i tylko o 3 proc. niższe od rekordowo wysokiego poziomu zanotowanego w listopadzie 2011 r.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAMMU/FAPA