Po trzech miesiącach spadku, w lipcu br. światowy indeks cen żywności FAO wzrósł wobec czerwca o 6,2% (12 p.p.) do 213,1 pkt – najwyższego w tym roku poziomu. Ceny żywności były jeszcze o 10% niższe od rekordowo wysokich z lutego 2011 r. – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
W porównaniu z czerwcem podrożały zwłaszcza zboża (+17,1%) i cukier (+11,7%) oraz w mniejszym stopniu oleje (+2,4%). Obniżyły się natomiast ceny mięsa (-1,7%) i nieznacznie artykułów mleczarskich (-0,3%). Do zwyżki cen zbóż przyczyniło się pogorszenie perspektyw zbiorów kukurydzy w USA oraz pszenicy w Rosji z uwagi na suszę.
Ceny mięsa obniżyły się już trzeci miesiąc z rzędu ze względu na obniżenie popytu, zwłaszcza na wieprzowinę, która w ciągu miesiąca potaniała o 3,6%. Spadki cen drobiu, wołowiny i mięsa owczego były niższe (ok. 1%). W pierwszym półroczu tego roku indeks cen mięsa oscylował wokół 176 pkt i był zbliżony do poziomu z analogicznego okresu 2011 r.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu