Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych w górę

W lipcu prawdopodobnie po raz pierwszy od czterech miesięcy lekko wzrosły ceny detaliczne żywności w kategorii ”oleje i pozostałe tłuszcze” – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Według danych GUS w okresie pomiędzy marcem a czerwcem ceny detaliczne tych produktów zmalały o 2,6%, podczas gdy ogółem ceny żywności i napojów bezalkoholowych urosły w tym okresie o 1,7%.

Według komunikatu GUS z dnia 14.08 w lipcu o kolejne 0,8% potaniało masło, choć jednocześnie o 0,4% podrożały tłuszcze roślinne. Mimo wszystko, spadek cen detalicznych notowany na wiosnę spowodował, że obecnie jest to ta kategoria żywności, która w porównaniu z poprzednim rokiem podrożała najmniej (warzywa potaniały, a inne kategorie żywności podrożały w większym stopniu).

Dynamika roczna cen olejów i pozostałych tłuszczów zmniejszyła się z blisko 10% w styczniu 2012 r. do około 2% w lipcu 2012 r. Okazuje się jednak, że dynamika cen detalicznych w UE jest jeszcze niższa.

Według wstępnych danych Eurostatu w całej UE-27 ceny omawianej kategorii żywności w lipcu były o 0,4% niższe niż przed rokiem.

Największy spadek zanotowano w Niemczech (-8,3%). Obniżki o 2 lub więcej procent zanotowano jeszcze w pięciu innych krajach UE. W relacji rocznej najbardziej wzrosły ceny detaliczne w Danii (o 15%), gdzie wprowadzono specjalny podatek akcyzowy od produktów zawierających tłuszcze nasycone.

Redakcja AgroNews,  fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics