UE: Ceny kurcząt minimalnie w dół

Średnia cena sprzedaży brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w październiku br. (do 28.X) wyniosła 197,9 EUR/100 kg i była tylko o 0,1% niższa niż we wrześniu, lecz o 4% wyższa niż w tym samym okresie przed rokiem – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

W porównaniu z przeciętną ceną z lat 2007-11 kurczęta podrożały średnio o 10%. W październiku ceny kurcząt najbardziej obniżyły się w Polsce (-5% do 137,2 EUR/100 kg) i pozostały najniższe w całym ugrupowaniu (69% średniej unijnej). Najwyższy miesięczny wzrost cen kurcząt miał miejsce w Słowenii (+5,3%). Najwięcej za kurczęta płacono w Danii, Finlandii i na Cyprze (258-259 EUR/100 kg).

Na sytuację cenową na rynku kurcząt w UE wpływa rosnący eksport i popyt wewnętrzny oraz rekordowo wysokie ceny wieprzowiny. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. państwa członkowskie UE wyeksportowały do krajów trzecich 872,1 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu – o 2,4% więcej niż przed rokiem.

Unijny eksport drobiu na rynki krajów trzecich wzrośnie w tym roku prawdopodobnie o 14% do 1,47 mln ton, stymulowany globalnym popytem. Z uwagi na wysoki poziom cen, Komisja Europejska podjęła w październiku br. decyzję o obniżeniu o jedną trzecią refundacji wywozowych dla mięsa drobiowego.

 Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zmiana przepisów UE dotyczących nazw napojów spirytusowych

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady wprowadza m.in. zmianę w unijnych przepisach dotyczących napojów spirytusowych. Nowe przepisy wprowadzają definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics