Coraz chętniej sięgamy po owoce tropikalne

Jak poinformowało FAO – Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, światowa produkcja owoców tropikalnych według wstępnych szacunków do 2014 r. wyniesie około 82 mln ton – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA .

Tym samym dzięki obserwacjom prowadzonym od 2004 r. stwierdzono, iż jest to coroczny przyrost na poziomie 1,7%. W grupie owoców tropikalnych zawierają się następujące produkty – mango, ananasy, awokado, papaje oraz owoce liczi, guawy czy owoc rambutanu. Około 90% światowej produkcji owoców tropikalnych skoncentrowana jest obecnie w państwach rozwijających się, a z roku na rok na świecie obserwowany jest wzrost popytu na te produkty.

Prawdopodobnie do 2014 r. wolumen światowego importu wzrośnie o 24%, a największą popularnością cieszą się wśród światowych konsumentów przede wszystkim ananasy, mango, awokado czy papaje. Wstępne dane szacunkowe na 2013 r. zakładają światową wielkość importu na poziomie nawet 3,6 mln ton, z czego około 2,6 mln ton, czyli około 81% skierowane zostanie na rynki państw wysokorozwiniętych.

Na pierwszym miejscu wśród globalnych, największych importerów owoców tropikalnych od lat znajdują się Stany Zjednoczone, tuż za nimi Unia Europejska i w końcu Japonia. Biorąc pod uwagę produkcję owoców tropikalnych jako całość największym producentem na świecie są Filipiny, Indonezja czy Indie, jednak przy podziale gatunkowym sytuacja ta wygląda nieco inaczej. W przypadku zbiorów mango największym producentem na świecie są Indie, Tajlandia, czy Meksyk, dla ananasów odpowiednio Filipiny, Tajlandia czy Chiny. Owoce papai przede wszystkim zbierane są w Indiach, Brazylii czy Meksyku. Natomiast w światowym eksporcie tropikalnych owoców przeważają Hong Kong, Tajlandia czy Malezja, jednak w przypadku owoców mango dominują wyraźnie Meksyk, Indie czy Brazylia a na przykład dla ananasów są to już Kostaryka czy Filipiny, dla awokado i papai odpowiednio inne kraje – Meksyk, Malezja czy Izrael.

Wstępne dane szacunkowe FAO, dla produkcji mango w 2014 r. zakładają wielkość 28,8 mln ton, co tym samym będzie stanowiło aż 35% globalnej produkcji owoców tropikalnych. Około 70% zbiorów będzie pochodziła z państw Azji i Pacyfiku – głównie z Indii, Chin, Pakistanu, Filipin czy Tajlandii. Pozostałe zbiory – około 14%, pochodzą państw Ameryki Łacińskiej – Brazylii i Meksyku oraz około 9% z Afryki. Największym światowym producentem mango pozostaną Indie z wynikiem szacowany za dwa lata na poziomie około 11,6 mln ton, co da w sumie 40% całkowitych, światowych zbiorów. Sporym producentem będzie ponadto Meksyk, gdzie spodziewana produkcja to około 1,9 mln ton. W 2014 r. globalny import mango oszacowano na około 844,2 tys. ton.

Największy wzrost zapotrzebowania na ten owoc odnotują Stany Zjednoczone oraz kraje Unii Europejskiej (coroczny wzrost importu mango w UE to około 2,5%), a w 2014 r. kraje unijne zaimportują prawdopodobnie ponad 223 tys. ton mango, a USA odpowiednio niecałe 310 tys. ton.

Dla ananasów prognoza na 2014 r. zakłada wielkość produkcji na poziomie 18,7 mln ton, to jest około 23% zbieranych na świecie owoców tropikalnych. Około 46% produkcji skoncentrowana będzie w krajach Azji i Pacyfiku, a największym światowym producentem pozostanie nadal Kostaryka z około 29% udziałem globalnym rynku. Ponadto 16% światowych zbiorów ananasów będzie pochodziło z państw afrykańskich. Globalny poziom importu w 2014 r. wzrośnie wobec obecnej sytuacji o 1,7% do wolumenu 1,5 mln ton, a największe ilości kierowane będą podobnie jak obecnie do Stanów Zjednoczonych – około 586 tys. ton. Spodziewane za dwa lata światowe zbiory awokado to prognozowane 3,9 mln ton, a największy rozwój tego rynku obserwowany będzie w państwach rozwijających się – krajach Ameryki Łacińskiej i krajach karaibskich, a Chileutrzyma pozycję światowego lidera w eksporcie awokado. W sumie szacuje się, iż w 2014 r. zaimportowane zostanie na świecie ok. 430 tys. ton, a ponad 86% skierowane zostanie na rynki państw wysokorozwiniętych – ponad 41% trafi na amerykański rynek, a około 27% na francuski.

Ostatnie dziesięć lat to okres znaczącego wzrostu produkcji papai na świecie, największy wzrost w zbiorach odnotowały Brazylia i Indie. Kolejne lata to przewidywany czas dalszego wzrostu, a w 2014 r. szacunki zakładają wolumen zbiorów na poziomie 13 mln ton. Prze kolejne dwa lata spodziewany wzrost globalnego importu to około 5,6% do wielkości ponad 363 tys. ton.

Największe ilości importowane są corocznie przez USA oraz kraje unijne.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zmiana przepisów UE dotyczących nazw napojów spirytusowych

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady wprowadza m.in. zmianę w unijnych przepisach dotyczących napojów spirytusowych. Nowe przepisy wprowadzają definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics