Coraz chętniej sięgamy po owoce tropikalne

Jak poinformowało FAO – Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, światowa produkcja owoców tropikalnych według wstępnych szacunków do 2014 r. wyniesie około 82 mln ton – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA .

Tym samym dzięki obserwacjom prowadzonym od 2004 r. stwierdzono, iż jest to coroczny przyrost na poziomie 1,7%. W grupie owoców tropikalnych zawierają się następujące produkty – mango, ananasy, awokado, papaje oraz owoce liczi, guawy czy owoc rambutanu. Około 90% światowej produkcji owoców tropikalnych skoncentrowana jest obecnie w państwach rozwijających się, a z roku na rok na świecie obserwowany jest wzrost popytu na te produkty.

Prawdopodobnie do 2014 r. wolumen światowego importu wzrośnie o 24%, a największą popularnością cieszą się wśród światowych konsumentów przede wszystkim ananasy, mango, awokado czy papaje. Wstępne dane szacunkowe na 2013 r. zakładają światową wielkość importu na poziomie nawet 3,6 mln ton, z czego około 2,6 mln ton, czyli około 81% skierowane zostanie na rynki państw wysokorozwiniętych.

Na pierwszym miejscu wśród globalnych, największych importerów owoców tropikalnych od lat znajdują się Stany Zjednoczone, tuż za nimi Unia Europejska i w końcu Japonia. Biorąc pod uwagę produkcję owoców tropikalnych jako całość największym producentem na świecie są Filipiny, Indonezja czy Indie, jednak przy podziale gatunkowym sytuacja ta wygląda nieco inaczej. W przypadku zbiorów mango największym producentem na świecie są Indie, Tajlandia, czy Meksyk, dla ananasów odpowiednio Filipiny, Tajlandia czy Chiny. Owoce papai przede wszystkim zbierane są w Indiach, Brazylii czy Meksyku. Natomiast w światowym eksporcie tropikalnych owoców przeważają Hong Kong, Tajlandia czy Malezja, jednak w przypadku owoców mango dominują wyraźnie Meksyk, Indie czy Brazylia a na przykład dla ananasów są to już Kostaryka czy Filipiny, dla awokado i papai odpowiednio inne kraje – Meksyk, Malezja czy Izrael.

Wstępne dane szacunkowe FAO, dla produkcji mango w 2014 r. zakładają wielkość 28,8 mln ton, co tym samym będzie stanowiło aż 35% globalnej produkcji owoców tropikalnych. Około 70% zbiorów będzie pochodziła z państw Azji i Pacyfiku – głównie z Indii, Chin, Pakistanu, Filipin czy Tajlandii. Pozostałe zbiory – około 14%, pochodzą państw Ameryki Łacińskiej – Brazylii i Meksyku oraz około 9% z Afryki. Największym światowym producentem mango pozostaną Indie z wynikiem szacowany za dwa lata na poziomie około 11,6 mln ton, co da w sumie 40% całkowitych, światowych zbiorów. Sporym producentem będzie ponadto Meksyk, gdzie spodziewana produkcja to około 1,9 mln ton. W 2014 r. globalny import mango oszacowano na około 844,2 tys. ton.

Największy wzrost zapotrzebowania na ten owoc odnotują Stany Zjednoczone oraz kraje Unii Europejskiej (coroczny wzrost importu mango w UE to około 2,5%), a w 2014 r. kraje unijne zaimportują prawdopodobnie ponad 223 tys. ton mango, a USA odpowiednio niecałe 310 tys. ton.

Dla ananasów prognoza na 2014 r. zakłada wielkość produkcji na poziomie 18,7 mln ton, to jest około 23% zbieranych na świecie owoców tropikalnych. Około 46% produkcji skoncentrowana będzie w krajach Azji i Pacyfiku, a największym światowym producentem pozostanie nadal Kostaryka z około 29% udziałem globalnym rynku. Ponadto 16% światowych zbiorów ananasów będzie pochodziło z państw afrykańskich. Globalny poziom importu w 2014 r. wzrośnie wobec obecnej sytuacji o 1,7% do wolumenu 1,5 mln ton, a największe ilości kierowane będą podobnie jak obecnie do Stanów Zjednoczonych – około 586 tys. ton. Spodziewane za dwa lata światowe zbiory awokado to prognozowane 3,9 mln ton, a największy rozwój tego rynku obserwowany będzie w państwach rozwijających się – krajach Ameryki Łacińskiej i krajach karaibskich, a Chileutrzyma pozycję światowego lidera w eksporcie awokado. W sumie szacuje się, iż w 2014 r. zaimportowane zostanie na świecie ok. 430 tys. ton, a ponad 86% skierowane zostanie na rynki państw wysokorozwiniętych – ponad 41% trafi na amerykański rynek, a około 27% na francuski.

Ostatnie dziesięć lat to okres znaczącego wzrostu produkcji papai na świecie, największy wzrost w zbiorach odnotowały Brazylia i Indie. Kolejne lata to przewidywany czas dalszego wzrostu, a w 2014 r. szacunki zakładają wolumen zbiorów na poziomie 13 mln ton. Prze kolejne dwa lata spodziewany wzrost globalnego importu to około 5,6% do wielkości ponad 363 tys. ton.

Największe ilości importowane są corocznie przez USA oraz kraje unijne.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda największym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywnościowego

Gwałtowne zjawiska pogodowe to główne zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności w Europie, wynika z raportu o bezpieczeństwie żywnościowym UE przedstawionym przez Komisję Europejską. Raport, drugi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics