Żyzność, to naturalna zdolność gleb do zaspokajania potrzeb roślin. Jest wynikiem procesu glebotwórczego. Można ją zwiększyć poprzez odpowiednie nawożenie, regulację kwasowości, meliorację czy nawadnianie.
Większość składników mineralnych występujących w glebie jest niedostępna dla roślin, dlatego tak istotne jest uruchamianie tych zasobów oraz uzyskanie odpowiedniej struktury gleby. Jako skuteczny sposób poprawy żyzności gleby i zwiększenia jej aktywności mikrobiologicznej jest stosowanie wapienno-magnezowych dodatków do nawozów. Przyczyniają się one do poprawy właściwości gleby.
Wapń wpływa na poprawę pH i korzystnie oddziałuje na strukturę gleb. Dodatek zawierający zwapniałe algi morskie i mezocalc optymalizuje środowisko życia mikroflory. Napowietrza glebę i obniża jej kwasowość, a także stanowi zapas składników odżywczych dla roślin. Takie dodatki do nawozów stymulują bioróżnorodność, zwiększają głębokość korzenienia się roślin – znacząco podnoszą żyzność gleby. Obok środków wpływających korzystnie na stan zdrowotny gleby wskazane jest równoczesne odżywianie roślin nawozami dolistnymi.
Czytaj dalej: Dlaczego warto stosować nawożenie dolistne