Skarmianie ryb od połowy roku na nowych warunkach.
Dnia 16 stycznia br. Komisja Rozporządzeniem WE/56/2013 zmieniła załączniki I i IV do rozporządzenia PE i Rady WE/999/2001 ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (dot. zapobiegania BSE) – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
W załączniku IV skreślono zakaz karmienia zwierząt akwakultury przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od zwierząt innych niż przeżuwacze. Jeszcze w połowie 2012 roku państwa członkowskie Unii dały zielone światło dla stosowania białek zwierzęcych – PAP (processed animal proteins) w skarmianiu ryb.
Wcześniej, w marcu zeszłego roku Komisja zapowiedziała krok w kierunku ograniczenia zawieszenia zakazu stosowania białek zwierzęcych – PAP w paszach do zgody na stosowanie jedynie w paszy dla ryb. Od opublikowania Mapy Drogowej II BSE w lipcu 2010 roku to pierwszy konkretny krok w reintrodukcji użycia mączek zwierzęcych w paszach. Rozporządzenie wchodzi w życie 1 czerwca 2013 roku.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu