Mięso drobiowe będzie nadal najtańszym gatunkiem mięsa. Również silne tendencje eksportowe na rynkach światowych będą wspierać jego produkcję (wzrost eksportu z UE o 3,2% w latach 2011-22). W rezultacie produkcja drobiu w okresie 2011-22 powinna wzrosnąć o 4,4%.
W przypadku mięsa wołowego, ocenia się, że do momentu wycofania kwot mlecznych pogłowie bydła w UE będzie kontynuować tendencję spadkową, co w dłuższej perspektywie przyczyni się do zmniejszenia produkcji mięsa o 3%.
Niezależnie jednak od powyższych zmian, mięso wieprzowe pozostanie najbardziej popularnym gatunkiem mięsa na terenie UE, przy czym konsumpcja na osobę w okresie 2011-22 zmniejszy się o 1,7% do poziomu 40,8 kg, przy nieznacznie wyższej produkcji (wzrost o 0,6%). Z kolei patrząc na zmiany zachodzące na świecie, zarówno produkcja jak i konsumpcja mięsa będzie najszybciej rosła w Azji, Ameryce Łacińskiej i na Bliskim Wschodzie i na te rynki unijni eksporterzy powinni zwracać szczególną uwagę przy budowie swoich strategii.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu