Które mięso będzie najtańsze

Mięso drobiowe będzie nadal najtańszym gatunkiem mięsa. Również silne tendencje eksportowe na rynkach światowych będą wspierać jego produkcję (wzrost eksportu z UE o 3,2% w latach 2011-22). W rezultacie produkcja drobiu w okresie 2011-22 powinna wzrosnąć o 4,4%.

 

\"Które

 

W przypadku mięsa wołowego, ocenia się, że do momentu wycofania kwot mlecznych pogłowie bydła w UE będzie kontynuować tendencję spadkową, co w dłuższej perspektywie przyczyni się do zmniejszenia produkcji mięsa o 3%.

Niezależnie jednak od powyższych zmian, mięso wieprzowe pozostanie najbardziej popularnym gatunkiem mięsa na terenie UE, przy czym konsumpcja na osobę w okresie 2011-22 zmniejszy się o 1,7% do poziomu 40,8 kg, przy nieznacznie wyższej produkcji (wzrost o 0,6%). Z kolei patrząc na zmiany zachodzące na świecie, zarówno produkcja jak i konsumpcja mięsa będzie najszybciej rosła w Azji, Ameryce Łacińskiej i na Bliskim Wschodzie i na te rynki unijni eksporterzy powinni zwracać szczególną  uwagę przy budowie swoich strategii.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Problem z tranzytem ukraińskiego zboża: Konieczna jest budowa agroportów i połączeń kolejowych

Brak inwestycji w porty i kolej ogranicza potencjał eksportu rolnego, oznacza też problem z tranzytem ukraińskiego zboża. Konieczna jest przede wszystkim budowa agroportów. – Mierzymy się z dużą nadwyżką...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics