Jak podaje Komisja Europejska w czerwcu 2013 r. największą dynamikę wzrostu cen w krajach UE
w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywało mięso drobiowe
(+4,3%).
Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w czerwcu br. w stosunku do maja 2013 r. o 1,3%. W omawianym okresie średnia cena mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 200 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 233 USD/100 kg (około 177 EUR/100 kg).
W czerwcu 2013 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku światowym wzrosła w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 11,7%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o 1,4%.
W omawianym okresie cena mięsa drobiowego w Unii była o 13% wyższa od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W czerwcu br. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 172 EUR/100 kg, tj. była o 2,5% wyższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w czerwcu br. była o 4% wyższa niż w maju.
W poprzednim miesiącu średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 211 USD/100 kg (około 160 EUR/100 kg), tj. była o 8,2% wyższa niż przed rokiem oraz o 9,6% wyższa niż w maju 2013 r. W czerwcu br. różnica w
cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła 7%. W czerwcu br. średnia cena wołowiny na rynku unijnym osiągnęła poziom 377 EUR/100 kg.
Była ona o 28% wyższa w porównaniu ze średnią ceną wołowiny notowaną na rynku światowym, wynoszącą 387 USD/100 kg (około 294 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii wzrosła o 0,9%, natomiast miesięcznym obniżyła się o 0,2%. Na rynku światowym średnia cena wołowiny r/r spadła o 4,5%, natomiast m/m zmniejszyła się o 7,9%.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu