Podane przez GUS wstępne szacunki zbiorów upraw ogrodniczych wskazują na wzrost wielkości krajowej produkcji owoców w 2013 roku – – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Dotyczy to zarówno owoców z drzew jak też owoców jagodowych. W przypadku tych pierwszych wzrost wynieść ma 1,8%, a wysokość zbiorów ukształtować się na poziomie 3,3 mln ton. Przyczyniły się do tego dobre warunki pogodowe w czasie kwitnienia czy też zawiązywania owoców, a także w okresie dalszego wzrostu owoców.
Oszacowano wstępnie, że zwiększą się zbiory wszystkich gatunków owoców z drzew. Nieznacznie, bo o 0,9%, do 2,9 mln ton, wzrosnąć mają zbiory jabłek, co oznaczałoby kolejną rekordową produkcję tych owoców. Jednak jak zaznaczono, zróżnicowanie w zakresie plonowania poszczególnych odmian może być dość wyraźne. Do wzrostu zbiorów owoców z drzew w dużym stopniu przyczynić mają się wchodzące w owocowanie nowe nasadzenia.
Mniejsza ma być natomiast produkcja owoców w sadach przydomowych, które w ubiegłym roku owocowały dość obficie. Może to oznaczać więcej owoców deserowych w tym także jabłek, mniej natomiast tych o jakości kwalifikującej je do przetwórstwa. Największe wzrosty wysokości zbiorów odnotuje się w przypadku gruszek oraz czereśni – odpowiednio o 14,3 i 23,7% do poziomu 74 i 51 tys. t. Dla czereśni oznaczałoby to także rekordową produkcję – wyższą o blisko 34% w stosunku do średniej z lat 2006-2010.
Czytaj także:
Które warzywa jemy najchętniej?
Czarna przyszłość czarnej porzeczki
Bezpieczeństwo żywności – notujemy spadek!!!
GUS prognozuje również zwiększenie krajowych zbiorów wiśni o 6% do poziomu 186 tys. t, jednak jak podkreślono jakość owoców może być gorsza w wyniku występujących chorób grzybowych. Rekordowe, jak zaznacza GUS, mogą być w tym roku zbiory malin. Łącznie z malinami jesiennymi produkcja wynieść ma 129 tys. t wobec 127 tys. t w roku poprzednim jednak pod względem przyszłych czynników pogodowych wielkość ta może ulec zmianie.
Szacunki wskazują również na wzrost produkcji truskawek o 8,6% do 163 tys. ton. Plonowanie tych owoców było jednak w dużym stopniu ograniczone poprzez zmienne czynniki atmosferyczne, dlatego w porównaniu do średniej z lat 2006-2010 zbiory były o 11,5% niższe. Biorac pod uwagę uprawę porzeczek, tu także nastąpił wzrost – o 2,5% do 199 tys. t, w tym porzeczek czarnych o 5,2% do 152 tys. t.
Jak zaznacza GUS liczba ta obejmuje również produkcję w ogrodach przydomowych i poza sadami, co jest ważne w kontekście prowadzonych dyskusji odnośnie rzeczywistej wielkości produkcji czarnych porzeczek w kraju. Jedyną uprawą, której produkcja ma być niższa jest agrest. Jego zbiory oszacowano na poziomie 15 tys. ton, czyli o 5,7% niższym niż w roku ubiegłym.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu